c S
Dnevne novosti

Miljenić: RH do kraja godine ispunjava zadaće iz pravosuđa

29.10.2012 07:22 LUXEMBOURG, 26. listopada 2012.(Hina), Hrvatska će do kraja ove godine ispuniti zadaće iz područja pravosuđa, koje je Europska komisija spomenula u svom izvješću o monitoringu, izjavio je u petak hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar Miljenić je u Luxembourgu sudjelovao kao promatrač na sastanku ministara pravosuđa zemalja članica EU-a, a sa povjerenikom Europske komisije za pravosuđe imao je bilateralni sastanak. "Od dviju točaka iz izvješća o monitoringu, koja se odnose na pravosuđe, jednu smo već gotovo proveli - novi propisi vezani uz ovrhu stupili su na snagu 15. listopada i na nama je da pratimo njihovu primjenu i eventualno poduzmemo neke mjere ako se ukaže potreba.

Kod druge točke, zaostalih sudskih predmeta, riječ je o promjeni čitavog niza zakona - Zakona o parničnom postupku, Zakona o sudovima, Prekršajnom zakonu, Zakonu o zemljišnim knjigama - svi oni će biti u saborskoj proceduri do kraja ove godine ili najkasnije do početka sljedeće", rekao je Miljenić.

Od deset zadaća koje je Komisija istaknula u svom izvješću o monitoringu, dvije se odnose na pravosuđe - provedba kratkoročnih mjera razrađenih u rujnu 2012. za jačanje učinkovitosti pravosuđa i smanjivanje broja zaostalih sudskih predmeta i prihvaćanje zakona kako bi se osigurala provedba sudskih odluka i smanjenje broja neprovedenih odluka Na sastanku Vijeća za pravosuđe raspravljalo se o nizu tema, među ostalima, o oduzimanju imovinske koristi stečene kaznenim djelom.

"Sa zadovoljstvom mogu reći da Hrvatska već dobrim dijelom provodi ono što se sada predlaže na razini Europske unije. U ovoj godini u Hrvatskoj je oduzeti deseta milijuna imovinske koristi stečene kaznenim djelima", rekao je ministar Miljenić.