c S
Dnevne novosti

Državna tajnica Clinton u srijedu prvi put u Hrvatskoj

31.10.2012 07:12 ZAGREB, 30. listopada 2012.(Hina)Američka državna tajnica Hillary Clinton u srijedu stiže u prvi posjet Hrvatskoj koju smatra važnim saveznikom u NATO-u i čelnikom u jugoistočnoj Europi koju upravo obilazi kako bi druge države regije ohrabrila u priključenju euroatltantskim integracijama.

Clinton će u Zagrebu razgovarati s predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerom Zoranom Milanovićem te s ministricom vanjskih i europskih poslova Vesnom Pusić s kojom se sastala u ožujku u Washingtonu i pohvalila reforme što ih je Hrvatska provela na putu u NATO i Europsku uniju. Američki dužnosnici višekratno su isticali da cijene hrvatski doprinos u mirovnim operacijama UN-a, a napose u NATO-ovoj misiji ISAF u Afganistanu gdje sudjeluje 320 hrvatskih vojnika.

U misiji, koja bi trebala završiti povlačenjem međunarodnih snaga 2014., Hrvatska je zadužena za uvježbavanje pripadnika afganistanske vojske i policije te će nastaviti s tim angažmanom i kada odgovornost za sigurnost zemlje preuzmu domaće snage. U veljači je u Zagrebu zamjenik državne tajnice William Burns istaknuo da je Hrvatska u 20 godina neovisnosti ušla u NATO i na pragu je EU i zbog toga je postala model za susjedne zemlje. Poticanje zemalja regije da provedu reforme jedna je od poruka državne tajnice Clinton u ovoj misiji.

Tako je u utorak Clinton u Sarajevu rekla da Washington podržava cjelovitost BiH i zajedno sa šeficom diplomacije EU Catherine Ashton pozvala političare da prekinu sukobe te zajedničkim naporima reformiraju zemlju kako bi je kvalificirali za euroatlantske integracije. Poticanje na dijalog i provedbu reforma Ashton i Clinton prenose i Srbiji i Kosovu, koje obilazi u sklopu turneje. Američka državna tajnica, koja je prošli tjedan napunila 65 godina i najavila da s istekom sadašnjeg predsjedničkog mandata Baracka Obame završava dužnost, u srijedu će prvi put boraviti u Hrvatskoj.

Taj će posjet ujedno biti prigoda za razgovor i o gospodarskom stanju u Hrvatskoj, najavio je prošli tjedan State Department. Kada je Burns boravio u Zagrebu izrazio je nadu da će se poboljšati ulagačka klima u Hrvatskoj. Nadalje, Burns je u veljači najavio da će Washington nastojati ukinuti vizni režim za hrvatske državljane.

Hrvatska sada ispunjava većinu kriterija za ukidanje viza, no 6,3 posto odbijenih zahtjeva dvostruko je više od dopuštenih 3 posto da bi ušla u kategoriju zemalja bez viza. Osim BiH, Srbije i Kosova Clinton treba posjetiti i Albaniju te izraziti solidarnost s tom saveznicom u NATO i pridonijeti obilježavanju 100. obljetnice neovisnosti Albanije.