c S
Dnevne novosti

Josipović primio vjerodajnice novog veleposlanika SAD-a

31.10.2012 07:14 ZAGREB, 30. listopada 2012.(Hina), Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primio je u utorak vjerodajnice novoimenovanog veleposlanika Sjedinjenih Država Kennetha Mertena koji je kazao da su Hrvatska i SAD prijateljske zemlje, partneri i saveznici, te zahvalio na podršci i partnerstvu u misiji ISAF u Afganistanu, priopćio je ured predsjednika.

Merten je također naglasio kako će u svom mandatu, uz daljnje jačanje političkih veza, nastojati intenzivirati i gospodarske odnose dviju država. "Želimo podržati nastojanja Hrvatske da ojača poslovnu klimu kako bi privukla više ulaganja, povećala gospodarski rast i time postala model i za ostale zemlje u regiji", rekao je Merten.

Josipović je izrazio zadovoljstvo kontinuiranim jačanjem odnosa Hrvatske i Sjedinjenih Država te zahvalio na potpori koju SAD daje ulasku Hrvatske u Europsku uniju, dodaje se u priopćenju. Merten je karijerni diplomat kojeg je Senat kao novog američkog veleposlanika u Hrvatskoj potvrdio 30. ožujka 2012.

Diplomatskom zboru pridružio se 1987. i do sada je obnašao dužnosti u američkom veleposlanstvu u Parizu, Bonnu, Američkoj misiji pri EU u Bruxellesu, a posljednja dva veleposlanička mandata odradio je na Haitiju.

Primajući vjerodajnice od državne tajnice Hillary Clinton, u svom je govoru izrazio uvjerenje da ga je diplomatska karijera dobro pripremila za veleposlaničko mjesto u Hrvatskoj, s obzirom na njegov "desetogodišnji rad u zemljama zapadne i središnje Europe i u institucijama EU-a".

"Trebamo čestitati hrvatskim vladama za donošenje nekih teških, ali u konačnici dobrih odluka u proteklih 15 godina. Rezultat toga je Hrvatska u srcu Europe, Hrvatska koja je jedna od ključnih članica transatlantske zajednice", rekao je tada Merten.