c S
Dnevne novosti

Vlada: revidiran akcijski plan za ispunjavanje preostalih deset točaka

01.11.2012 07:24 ZAGREB, 31. listopada 2012.(Hina), Vlada je na sjednici usvojila revidirani akcijski plan za ispunjavanje preostalih obveza za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU), po kojem bi većina od preostalih deset točaka bila završena do Nove godine, dok bi za iduću godinu ostalo riješiti tek nekoliko pitanja, poput izgradnje graničnih prijelaza kod Neuma.

Revidirani akcijski plan obuhvaća četiri dijela - neposredne zadaće u ispunjavanju deset točaka; tri područja pod posebnim nadzorom - pravosuđe i temeljna prava, tržišno natjecanje, te pravda, sloboda i sigurnost; poglavlja koja nisu spomenuta u deset točaka, ali u njih treba uložiti dodatne napore; te područja u kojima treba kontinuirano provoditi reforme, rekla je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Glavna sveobuhvatna točka toga plana je jačanje administrativnih kapaciteta, odnosno kvalitete i broja ljudi koji će obavljati te poslove i reforme. U državnoj upravi istovremeno imamo prevelik broj ljudi, ali i premalo onih visokokvalificiranih koji mogu obavljati te zadaće, upozorila je Pusić.

Žurne mjere potrebne su za rješavanje pitanja granične policije, prevođenje dokumenata iz pravne stečevine EU, te usvajanje novog zakonodavnog okvira koji će omogućiti provedbu sudskih odluka i smanjenje zaostataka u ovršnim predmetima. Neke točke su pred završetkom, poput podzakonskih akata Zakona o policiji, gdje je preostalo još usvajanje jednog pravilnika, uspostave povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, te usvajanja Zakona o pravu na pristup informacijama, dodala je Pusić.

Za iduću godinu ostavljeno je dovršavanje graničnih prijelaza Klek i Zaton Doli, na ulazu i izlazu iz Neuma, a to mora biti gotovo do kraja travnja, kako bi prijelazi počeli normalno funkcionirati 1. srpnja 2013. godine, naglasila je Pusić. Važna tema je i Agencija za izravno plaćanje u poljoprivredi, koja omogućuje pristup značajnim sredstvima nakon ulaska u EU, te usklađivanje zakonodavstva u vezi zaštite okoliša i klimatskih promjena, jer će Hrvatska u protivnom plaćati kazne u milijunima eura, napomenula je ministrica vanjskih poslova.

Premijer Zoran Milanović istaknuo je da Vlada ozbiljno shvaća provedbu prioritetnih mjera za ispunjavanje preostalih uvjeta te zatražio od nadležnih ministara da se pripreme za sastanak koji će održati sredinom sljedećeg tjedna. "Želim usmena i pismena izvješća o stanju stvari u svakoj od tih točaka, a nakon toga će se sastanci održavati svaka dva tjedna, kako bi do Nove godine više - manje sve bilo gotovo", poručio je Milanović.