c S
Dnevne novosti

Dačić: spremni smo za rješenje problema Kosova

02.11.2012 07:10 BEOGRAD, 1. studenog 2012.(Hina), Srbijanska vlada i predsjednik Srbije spremni su naći konačno rješenje za Kosovo do kraja svojeg mandata, izjavio je u četvrtak u Beogradu srbijanski premijer Ivica Dačić i najavio naredni susret sa kosovskim premijerom Hashimom Thacijem 7. studenog u Bruxellesu.

"Sva otvorena pitanja mora riješiti naša generacija, što znači da u ovom mandatu vlade i predsjednika (Srbije) riješimo sva ključna pitanja - pregovore o članstvu u Europskoj uniji i sve vezano za Kosovo i Metohiju", rekao je Dačić novinarima na zajedničkoj konferenciji za novinare s glavnim direktorom Direkcije za proširenje EU-a Stefanom Sanninom nakon njihova sastanka.

Srbijanski premijer drži da "EU i međunarodna zajednica točno znaju šta Srbija može, a šta ne" i da Beograd može učiniti više nego što predlaže Europska komisija. "Spremni smo za konačno rešenje!", naglasio je Dačić i navijestio kako će biti spreman s kosovskim premijerom Hashimom Tahacijem u Bruxellesu razgovarati i o najtežim temama.

Podsjetivši na stajalište visoke predstavnice EU-a za vanjske poslove Catherine Ashton da EU "neće nametati teme za razgovore", Dačić je istaknuo cilj Srbije "da čim prije otpočne pregovore", a potom i što je prije mogućno postane članicom EU. Sannino je prenio sugovornicima u Beogradu zadovoljstvo Europske komisije susretom Thacija i Dačića u Bruxellesu i želju EK "da vidi progresivnu normalizaciju odnosa Beograda i Prištine".

"Mi nismo ovde da namećemo uvjete već da radimo na zajedničkom cilju - da Srbija postane članica EU", istaknuo je Sannino, i rekao kako "nije slučajno" što je njegov dolazak uslijedio nakon posjeta Ashton."Cilj mog posjeta je poruka da postoji kontinuitet i da mi u EU s naše strane blisko surađujemo da Srbija čim prije postane članicom EU", rekao je Saninno, posebno istaknuvši da je u cijelom procesu ključna riječ - suradnja "kako bismo postigli naš zajednički cilj".

Američka državna tajnica Hillary Clinton i Ashton ohrabrile su u utorak dijalog Beograda i Prištine i reforme Srbije na putu k EU, bez zahtjeva Srbiji da prizna nezavisnost Kosova, ali je državnom vrhu u Beogradu ukazano na stajalište SAD-a da se utvrđene granice u Europi i regiji ne mogu mijenjati.

Nakon sastanka s predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Ivicom Dačićem, Clinton i Ashton istaknule su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji kako poticaji k otpočinjanju dijaloga ne znače pritiske i zahtjeve Srbiji da prizna Kosovo, a da se od dijaloga očekuje vidljiv i održiv napredak u odnosima Beograda i Prištine.