c S
Dnevne novosti

Clinton podupire RH, ali i upozorava na gospodarske reforme

02.11.2012 07:20 ZAGREB, 31. listopada 2012.(Hina), Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u srijedu u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU 1. srpnja iduće godine, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače.

"Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem na Pantovčaku. Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Zoran Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za čanstvo. "Mi kao i dosad podupiremo put Hrvatske u Europu", rekla je Clinton i dodala da je Hrvatska "sidro"u regiji", prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima.

Govoreći o odnosima dviju zemalja, Clinton je rekla da dvije zemlje veže prijateljstvo i pripadnost istom kulturnom krugu, snažno partnerstvo u Afganistanu i u regiji te da SAD već 20 godina podupire hrvatski narod na putu u euroatlanske integracije. No, bila je prilično kritična o ulagačkoj klimi u Hrvatskoj. "Vi ste odlična zemlja za investicije, imate sjajan zemljopisni položaj i obrazovanu radnu snagu. Ali podupiremo vas da smanjite birokraciju, nastavite s privatizacijom i olakšate otvaranje novih tvrtki", istaknula je američka državna tajnica. Po njezinim riječima, SAD to ne čini zbog sebe nego zbog Hrvatske koja mora nastaviti s gospodarskim reformama i postati konkurentna na tržištu Balkana i Europe. "Ako se te reforme primjene, američki investitori će to prepoznati", istaknula je.

Clinton je pohvalila Zagreb zbog borbe protiv korupcije, jačanja pravne države, sudjelovanja u zajedničkom programu stambenog zbrinjavanja izbjeglica sa Srbijom i BiH te poboljšanja položaja Roma. "Vi ste odlučili biti dijelom mirne i slobodne Europe i transatlantske zajednice, vi služite kao sidro u regiji, prosperitetna zemlja koja može biti primjer drugima", naglasila je Clinton i dodala kako želi da Zagreb "naučene lekcije" prenese susjedima. Predsjednik Josipović je zahvalio američkoj državnoj tajnici na svemu što je SAD učinio kako bi Hrvatska napredovala, izašla iz rata i afirmirala se kao moderna zemlja.

Dodao je kako mu je Clinton prenijela veliki interes američkih poslovnih ljudi za gospodarsku suradnju i priznao kako postoji "problem stvarne otvorenosti za investicije". "Hrvatska vlada priprema niz mjera kako bi se investitorima olakšao dolazak u Hrvatsku. Siguran sam kako će za to biti zainteresiran i veliki broj investitora uz SAD-a", rekao je Josipović. Dodao je da će se Hrvatska, i kao buduća članica Unije, angažirati na daljnjoj stabilizaciji regije i ponovio je da je nastavak proširenja vitalni hrvatski interes. "I u EU-u ćemo učiniti sve da naši susjedi dobiju ispruženu ruku potpore i da sutra zajedno s nama budu u Uniji", naglasio je predsjednik Josipović.