c S
Dnevne novosti

Europska komisija odobrila prvu gensku terapiju u Europi

05.11.2012 07:03 ZAGREB, 4. studenog 2012.(Hina), Europska komisija odobrila je korištenje prve genske terapije u Europi, metode liječenja koja ispravlja pogreške u genetičkom kodu bolesnika, prenosi BBC.

Europska komisija dala je marketinško odobrenje preparatu Glybera, što znači da će se on moći prodavati u svim državama članicama EU-a. Riječ je o genskoj terapiji za rijetku nasljednu bolest zbog koje oboljeli ne mogu pravilno probaviti masti. Proizvođač, nizozemska tvrtka UniQure, objavila je da će preparat na tržištu biti dostupan iduće godine. Glybera se koristi za liječenje nedostatka lipoproteina lipaze.

Jedna osoba na milijun ima oštećene kopije gena koji je ključan za razgradnju masti. Masti se zbog toga nakupljaju u krvi što uzrokuje bol u abdomenu i po život opasnu upalu gušterače. Terapija koristi virus kako bi se inficirale mišićne stanice radnom kopijom gena. Europska agencija za lijekove preporučila je u srpnju da ta terapija bude omogućena najtežim pacijentima. UniQure je objavio da će zatražiti odobrenje za svoj preparat u SAD-u, Kanadi i na drugim tržištima. Kina je prva u svijetu službeno odobrila gensku terapiju za liječenje raka 2003.