c S
Dnevne novosti

Britanija podupire integraciju Hrvatske u EU

05.11.2012 07:18 ZAGREB, 3. studenog 2012.(Hina), Poznato je da se u Velikoj Britaniji drukčije gleda na Europu pa i na pridruživanje pojedinih zemalja, rekao je u subotu hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirajući tvrdnje kako nakon njemačkih kritika o hrvatskoj nespremnosti za ulazak u EU iste ocjene dolaze i iz Velike Britanije.

 "To što se to kod nas naglašava nije službena britanska politika, oni nas podupiru. Krenuo je postupak ratifikacije i tu ne očekujem problem. Nemojmo mi više od drugih potencirati neke glasove koji su možda manje skloni Hrvatskoj", izjavio je predsjednik Josipović za HTV u stanci Nacionalnog foruma za europsku Hrvatsku u Državnom arhivu Hrvatske. "Moramo se koncentrirati na to da ispunimo uvjete, onih 10 točaka za koje znamo koje su i za koje nam treba još napora. Ulazak (Hrvatske u EU) po meni je neupitan, znamo da, još jednom ističem, moramo završiti zadaću koju imamo, ali 1. srpnja 2013. Hrvatska će biti članica EU-a", rekao je. Hrvatski su mediji u subotu objavili kako britanski parlamentarni odbor smatra da Hrvatska nije spremna za EU, te da monitoring treba nastaviti.

Velika Britanija potpuno podržava Hrvatsku na putu za EU, rekla je za Hrvatski radio ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, dodajući da je to potvrdio i njezin nedavni službeni posjet Londonu. Najnovije spekulacije o tome da je proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora u Velikoj Britaniji naišao na probleme ministrica tumači kao dio unutarnjopolitičkih nadmetanja. Odbor donjega doma britanskog parlamenta za europski nadzor raspravljao je o hrvatskom približavanju EU-u i ocijenio kako preostaje samo monitoring nakon ulaska Hrvatske jer još nisu ostvareni željeni ciljevi poput samostalnog i stabilnog pravosuđa koje se može boriti protiv korupcije i organiziranog kriminala, te djelotvornog zakonodavnog sustava koji je kadar neovisno i djelotvorno donositi i primjenjivati zakone. "Dvojbeno je hoće li se to ostvariti prije hrvatskoga priključenja", rečeno je na raspravi.

"No, unatoč pokazanoj neučinkovitosti postpristupnog monitoringa, on se sad čini jedinom otvorenom opcijom", kaže se u zapisniku sa sjednice toga odbora sredinom listopada. Odbor smatra kako od parlamenta ne bi trebalo tražiti da ratificira hrvatski ugovor "prije završetka predpristupnog monitoringa koji bi pokazao da je Hrvatska doista u potpunosti spremna". "Mi bismo dotle bili preporučili da se o najnovijem izvješću o monitoringu raspravlja, što bi pomoglo u donošenju konačne odluke. No tu mogućnost više nemamo jer je vlada već počela proces ratifikacije", kaže se u zapisniku britanskog parlamentarnog odbora.