c S
Dnevne novosti

Radman najavio duboka restruktuiranja HRT-a

06.11.2012 07:22 ZAGREB, 5. studenog 2012.(Hina), Goran Radman, koji je preuzeo dužnost novog glavnog ravnatelja HRT-a, najavio je duboka restrukturiranja i tehnološko osuvremenjivanje javne televizije, te novi organizacijski ustroj kojim bi bila objedinjena televizijska, radijska i glazbena produkcija.

Rezultati restrukturiranja trebali bi biti vidljivi u trećoj godini moga mandata, kada bi HRT trebao pokazati novu dimenziju i novu društvenu vrijednost te postati jedna od vodećih radiotelevizijskih kuća u Europi, istaknuo je Radman na konferenciji za novinare na početku svoga petogodišnjeg mandata na čelu javne televizijske kuće. U tom cilju najavio je osmišljavanje novih interaktivnih sadržaja namijenjenih ciljanoj publici, te školovanje postojećih kadrova za "multifunkcionalnost", odnosno mogućnost obavljanja više poslova, ustvrdivši da je prošlo vrijeme "općih sadržaja za opću publiku".

Upitan za kadrovsku politiku, odgovorio je kako "želi podići opću razinu obrazovanosti, vještina i kvalitete rada zaposlenika i pokazati da se, uz postojeće resurse, može postići puno više". Posebnu će pozornost pritom posvetiti interaktivnim programima, u kojima će se preplitati televizijski, radijski i internetski sadržaji, a od zaposlenika će se očekivati da se nauče služiti novim tehnologijama. "Svi će novinari biti tako osposobljeni da će moći sve raditi", rekao je Radman istaknuvši važnost njihove sposobnosti snalaženja u nepredviđenim situacijama.

Odgovarajući na novinarski upit, nije odbacio mogućnost ukidanja nekih od radnih mjesta, ali i pojasnio da će "dijelu ljudi koji su pri kraju radnog vijeka biti omogućen dostojanstven odlazak, a drugima dodatno obrazovanje i novi radni zadaci". Dosadašnjeg v.d. glavnoga ravnatelja Domagoja Novokmeta Radman je predstavio kao svog budućeg suradnika, te najavio zadržavanje dosadašnjeg vodstva HRT-a do konačnog preustroja, kada će za svih 40-ak vodećih mjesta biti raspisani javni natječaji.

Kod odabira budućih kadrova najavio je najveću moguću transparentnost, te istaknuo da priželjkuje entuzijastičan radni tim, ali i da nikome unaprijed nije obećao nijedno radno mjesto. Upitan za budućnost HRT-ovih zaposlenika protiv kojih se vode sudski postupci ili ih se sumnjiči za kriminalne radnje, poručio je da se neće baviti ostavštinama. "S kriminalnim situacijama trebaju se baviti nadležne službe i interna revizija", rekao je novi ravnatelj, te naglasio kako novo funkcionalno ustrojstvo ne bi trebalo ostaviti prostora za ponavljanje sličnih situacija.

Djelovanje na HRT-u mora biti podložno stalnoj kritici javnosti, a zaposlenici u slobodno vrijeme neće se moći baviti poslovima koji predstavljali sukob interesa", poručio je Radman. U skladu sa svojim prethodnim obećanjima, najavio je i ukidanje reklama za vrijeme trajanja filmova te obećao sasvim novi koncept komercijalnih poruka, koje će "biti u funkciji programa".