c S
Dnevne novosti

G20 ublažava zahtjeve kad je u pitanju štednja

06.11.2012 07:12 MEXICO CITY, 5. studenog 2012.(Hina/Reuters), Vodeća gospodarstva svijeta dat će sama sebi više slobode u ostvarivanju cilja rezanja proračunskih deficita i neće riskirati pogoršanje stanja u mnogim zemljama, ponajviše u Sjedinjenim Državama, objavio je u ponedjeljak Reuters.

Na sastanku dan uoči američkih predsjedničkih izbora grupa G20 izrazila je zabrinutost da bi njezin cilj, da napredna gospodarstva do kraja iduće godine prepolove proračunski deficit, mogao naškoditi globalnoj ekonomiji koja je ionako u problemima. "Potrudit ćemo se da brzina fiskalne konsolidacije bude takva da podupire rast", kaže se u nacrtu priopćenja koje su napisali vodeći financijski dužnosnici zemalja G20 na sastanku u Meksiku.

O cilju smanjivanja deficita dogovorili su se čelnici G20 na summitu u Torontu 2010. kad se činilo da je globalna ekonomija na putu oporavka od razorne financijske krize prethodnih dviju godina.

Sad se čini da je za neka gospodarstva, pa i za američko, to neostvarivo jer je rast usporio. Jedan europski dužnosnik rekao je da bi ta fleksibilnost mogla doći u obliku manje strogog definiranja javnoga duga, tako da se nekim zemljama dopusti da isključe trošak recesije - više troškove za socijalnu pomoć i nezaposlenost te manje prihode od poreza.