c S
Dnevne novosti

Grčić na neformalnom sastanku europskih ministara kohezijske politike

07.11.2012 07:18 ZAGREB, 6. studenog 2012.(Hina), Potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić sudjelovao je na neformalnom sastanku europskih ministara kohezijske politike u Nikoziji na kojem je bilo riječi o učinkovitosti aktualne kohezijske politike, kao i o novim tehnikama za efikasnije i konkretnije upravljanje njezinim sredstvima za nadolazeću financijsku perspektivu 2014-2020., priopćeno je iz vlade.

Potpredsjednik Grčić podržao je ciljeve održivog rasta te komentirao Zajednički strateški okvir naglasivši kako je to baza za stvaranje jače spone između kohezijske i drugih politika Europske unije. Osvrnuo se i na prekretnički trenutak u kojem se nalazi Republika Hrvatska, koja iduće godine ulazi u punopravno članstvo te slijedom toga prilagođava administrativnu strukturu.

"Nastavno na iskustvo s IPA programom, Republika Hrvatska prepoznala je značaj snažnijeg upravljanja sredstvima europskih fondova te je vlada uspostavila jedinstveno upravljačko tijelo – Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Centralizacijom ćemo olakšati koordinaciju sustava, usklađivanje nacionalnih i europskih ciljeva, postići bolju apsorpciju te osigurati kvalitetniju provedbu operativnih programa", istaknuo je Grčić. Dodao je da Republika Hrvatska podržava reformu kohezijske politike u smislu da ona pruži stabilan okvir i podršku realizaciji navedenih ciljeva u zemljama članicama.

Osim nadležnih ministara, na neformalnom susretu sudjelovali su i zamjenik ministra europskih poslova predsjedavajuće zemlje Cipra Andreas D. Mavroyiannis, povjerenik Europske unije za regionalnu politiku Johannes Hahn te predsjednica Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta Danuta Hubner. Na margini susreta, potpredsjednik Grčić održao je i bilateralni sastanak s Brendanom Howlinom, ministrom javnih rashoda i reformi Republike Irske.