c S
Dnevne novosti

Potpisan Poslovnik o hrvatsko-ruskoj suradnji u sprječavanju katastrofa

07.11.2012 07:22 ZAGREB, 6. studenog 2012.(Hina), Poslovnik o hrvatsko-ruskom zajedničkom povjerenstvu za suradnju na području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica potpisali su danas u Zagrebu ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) Jadran Perinić i ministar Ruske Federacije za pitanja civilne zaštite, izvanrednih situacija i uklanjanja posljedica elementarnih nepogoda Vladimir Pučkov.

Poslovnikom, koji je potpisan u DUZS-u, utvrdit će se zajedničko povjerenstvo koje će definirati načine konkretne suradnje na području zaštite od katastrofa i uzajamnom pružanju pomoći u slučaju katastrofa. Poslovnik je potpisan temeljem sporazuma između Vlade Ruske Federacije i Vlade Republike Hrvatske o suradnji na području sprječavanja prirodnih i civilizacijskih katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica, potpisanog 17. rujna 2010. u Zagrebu.

Pučkov je istaknuo kako je riječ o izuzetno važnom dokumentu i ozbiljnom koraku u daljnjoj suradnji i uzajamnom djelovanju dviju zemalja na području sprječavanja katastrofa i uklanjanja njihovih posljedica. Rekao je da je danas kad su slijetali zrakoplovom u Zračnu luku Zagreb obratio pozornost na to da je nakon kiša značajno područje prekriveno s vodom te da je odmah htio "reagirati i pomagati prijateljima".

Potpisani Poslovnik značiti će unaprjeđenje naših međusobnih daljnjih odnosa, istaknuo je ravnatelj Perinić i dodao da se Poslovnikom utvrđuju, kroz rad ekspertnih skupina, pojedina područja moguće suradnje.

Pučkov je hrvatskoj strani ponudio i pomoć zajedničkog srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu u Republici Srbiji, poglavito vezano uz protupožarnu sezonu, a Perinić je kazao kako je Hrvatska po pitanju zaštite od požara jedna od bolje i jače organiziranih zemalja u EU, dodavši da je dobro znati da u slučaju katastrofe mogu računati i na tu pomoć.