c S
Dnevne novosti

Bauk: ostaje referendum za smjenjivanje gradonačelnika i načelnika

07.11.2012 07:24 MALINSKA, 6. studenog 2012.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk najavio je da će referendum kao krajnja mogućnost smjenjivanja gradonačelnika i načelnika ostati u drugom čitanju izmjena i dopuna Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi.

Kazao je to sudjelujući na sastanku obnašatelja dužnosti primorsko-goranskog župana s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije koji je počeo jučer u Malinskoj na otoku Krku. Ministar je, drugog dana sastanka, predstavio Izmjene i dopune Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i Zakon o lokalnim izborima.

Među najvažnijim izmjenama u prijedlogu Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi jest uvođenje istodobnog smjenjivanja gradonačelnika ili načelnika s vijećem ako se ne donese proračun, rekao je Bauk. Time se, dodao je, nastoji potaknuti bolja suradnja tih dvaju tijela. Ako je suradnja među njima nemoguća, bolje je da se što prije raspišu novi izbori, istaknuo je. Ostavlja se mogućnost donošenja tromjesečnoga privremenog financiranja jedinica lokalne samouprave ako se ne donese proračun, a u tom bi razdoblju gradonačelnici ili načelnici i vijeća trebali politički riješiti pitanje donošenja proračuna, rekao je.

Izmjene predviđaju i utvrđivanje gradonačelnika ili načelnika kao odgovorne osobe za imenovanje osoba u tvrtkama kojima je osnivač jedinica lokalne samouprave, a oni bi bili ovlašteni imenovati i pročelnike s kojima obnašaju vlast. Bauk je istaknuo da su u tom prijedlogu neka rješenja u korist vijeća, a neka u korist gradonačelnika i načelnika, čime se željela postići ravnoteža ovlasti. Gradonačelnik Novog Vinodolskog Oleg Butković (HDZ) ocijenio je da su te promjene kozmetičke i da se problemi bitno neće riješiti.

Istodobno će smjenjivanje gradonačelnika i vijeća povećati probleme zbog jačanja političke borbe i "iznošenja prljavog rublja" u odnosu prema redovitome poslu. Butković je naglasio i da se ne mogu uspoređivati izravno izabrani gradonačelnik i članovi vijeća izabrani na listama. Predložio je da se uvede i izravno biranje vijećnika. Arsen Bauk rekao je da bi izravno biranje vijećnika na otvorenim listama stranaka bez redoslijeda, uz zadržavanje proporcionalnosti, bilo dobro rješenje, no ono se sada ne može uvoditi zbog pravila da se izborna pravila ne mijenjaju u izbornoj godini.

Gradonačelnik Bakra Tomislav Klarić (HDZ) rekao je da je zakonom trebalo prisiliti vijeće na suradnju s gradonačelnikom kako bi se ostvarili projekti i predizborni program. Riječki gradonačelnik i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel (SDP) ocijenio je da taj prijedlog zakona nudi ravnotežu vijeća i gradonačelnika, pri čemu je istaknuo da oba tijela biraju građani. "O nama ovisi kako ćemo se ponašati obnašajući vlast i u tome je naša odgovornost. Netko će to bolnije učiti kroz ponavljanja izbora", dodao je i podupro ovlast gradonačelnika da bira pročelnike.

Krčki gradonačelnik Darijo Vasilić (PGS) predložio je da se proračuni jedinica lokalne samouprave donose svake dvije godine kako bi samo jedanput u mandatu gradonačelnik i vijeće mogli biti opozvani zbog nedonošenja proračuna. U protivnom, gradonačelnik koji nema većinu u vijeću s rizikom će predlagati svaki proračun jer vijeće namjerno može odbiti proračun kako bi se održali izbori, istaknuo je Vasilić.