c S
Dnevne novosti

Francuska predlaže zakon o istospolnim brakovima

08.11.2012 07:10 PARIZ , 7. studenog 2012.(Hina/AFP), Plan zakona o legalizaciji istospolnih brakova u Francuskoj, koju je tijekom predizborne kampanje obećao francuski predsjednik Francois Hollande službeno je usvojen u srijedu nakon predstavljanja pred vladom, a u siječnju će o njemu raspravljati i francuski parlament koji ga je prošle godine odbio.

Ovaj će zakon predstavljati napredak za cijelo društvo, rekao je predsjednik Hollande. "Riječ je o vrlo važnom koraku prema jednakosti prava", kazala je ministrica obitelji Dominique Bertinotti nakon sastanka članova vlade te dodala kako će se rasprava o ovom pitanju nastaviti među članovima parlamenta.

Ministrica je pozvala da rasprava o pitanju kojemu se protivi velik dio desne oporbe, kao i Katolička crkva, bude realna. "Brak je zajednica između dviju osoba istoga ili različitog spola", stoji u planu zakona, u sklopu kojega će se raspravljati i o mogućnosti da istospolni par ima pravo na usvajanje djece.

Zakon o "braku za sve" trebao bi promijeniti definiciju braka u građanskom zakonu iz "zajednice muškarce i žene" u "zajednicu dviju osoba". Nekoliko europskih država, među kojima su Belgija, Nizozemska, Portugal i Španjolska, već je legaliziralo istospolni brak i usvajanje djece.