c S
Dnevne novosti

Švedska ratificirala hrvatski pristupni ugovor

08.11.2012 07:20 STOCKHOLM, 7. studenog 2012.(Hina), Švedski parlament u srijedu je ratificirao Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji, s 280 glasova za i 20 protiv.

Od osam stranaka u švedskom Riksdagu, sedam ih je poduprlo pristupni ugovor, a jedna - Švedski demokrati, euroskeptična stranka krajnje desnice koja je u ovom mandatu prvi put ušla u parlament - bila je protiv. Raspravi u parlamentu, održanoj ujutro, te glasovanju o pristupnom ugovoru u poslijepodnevnim satima nazočio je i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko.

Za razliku od dvorane koja je ujutro na raspravi bila gotovo prazna, zastupnici su se na poslijepodnevnom glasovanju okupili u velikom broju, od njih 349 nazočno ih je bilo 300. Jutarnji nedolazak pojašnjen je činjenicom da hrvatsko pristupanje Uniji za Švedsku nije sporno pitanje. Rasprava je pokazala da u švedskom parlamentu postoji široki konsenzus o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, jer zastupnici smatraju da proširenje, a u tom kontekstu i hrvatsko pristupanje, donosi boljitak svima i čini Europu snažnijom i konkurentnijom.

Zastupnici su naglasili da pred Zagrebom još uvijek stoji nekoliko zadaća koje treba odraditi, navodeći problem korupcije, potrebu poboljšanja u pravosudnom sustavu, tržišno natjecanje, slobodu medija, ljudska prava i poboljšanje poslovne klime."Danas je vrlo ugodno biti u švedskom parlamentu, slušati raspravu o pristupu Hrvatske Europskoj uniji.

Zadovoljstvo izvire iz toga što prijatelji iz švedskog parlamenta naglašavaju dvije stvari: da je proširenje i ulazak Hrvatske od interesa za Europsku uniju te da to i Švedska prepoznaje kao svoj interes", rekao je Leko u izjavi novinarima nakon jutrošnje rasprave."Mi smo više nego zadovoljni raspravom, porukama koje šalju zastupnici i povjerenjem koje ukazuju Hrvatskoj, njezinoj vjerodostojnosti i opredijeljenosti za europsku politiku", dodao je. Švedska je devetnaesta zemlja koja je ratificirala pristupni ugovor, iako u nekoliko zemalja postupak još nije službeno dovršen.