c S
Dnevne novosti

Čačić: rebalansa će ipak biti

09.11.2012 07:20 RIJEKA, 8. studenog 2012.(Hina), Prvi potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Radimir Čačić rekao je da državnu potrošnju nećemo lako smanjiti i da će rebalansa Državnog proračuna ipak biti.

Čačić je na Ekonomskom fakultetu u Rijeci održao predavanje „Investicije kao faktor rasta gospodarstva.“ Odgovarajući na pitanje iz publike o smanjenju državne potrošnje, Čačić je rekao da tu potrošnju nećemo smanjiti lako, jednostavno i do kraja uspješno. Nastavio je da "smo do nedavno govorili da rebalansa proračuna neće biti", a da će "naravno, rebalansa biti" ali i "da je naš rezultat još u plusu."

Prvi puta u povijesti Hrvatske napravljen je budžet koji je i realno i nominalno manji od prošlogodišnjeg, dakle rezovi su ozbiljni, rekao je Čačić te naglasio da će se proračun "probiti" za 600 do 800 milijuna kuna, ali da je to još uvijek dobro, iako bi moglo biti i bolje. Na dio pitanja koji se odnosio na troškove lokalnih jedinica, Čačić je odgovorio da nije problem lokalne samouprave njena cijena, jer ona u ukupnom iznosu ne čini puno, nego da je problem lokalne samouprave to što je ona često izravna prepreka u brzini i kvaliteti odlučivanja.

Čačić je u izlaganju ocijenio da je razlika između uloge Vlade u Hrvatskoj i u nekoj razvijenoj demokratskoj zemlji s razvijenim tržišnim gospodarstvom - u značaju politike - te da tri četvrtine svega u Hrvatskoj izravno ili manje izravno ovisi o politici, što je ocijenio strašnim i opasnim. U Hrvatskoj polovica BDP-a završava u središnjem i lokalnim budžetima, a od ostale polovice pola je u budžetima i ukupnim prihodima državnih kompanija.

Istaknuo je da je Vlada koja ne poštuje tržišne principe opasna vlada, da smo, uz djelomično izuzetak od 2000. do 2003., u Hrvatskoj dugo imali taj način mišljenja i da to treba mijenjati, iako nije jednostavno ni lako. Navodeći što u području investicija treba učiniti, Čačić je rekao da je nužno ostvariti sve ekonomski opravdane investicije u javnom sektoru, prije svega u elektroenergetici, vodoopskrbi i odvodnji, da je potrebno pokrenuti nove projekte uz korištenje privatnog kapitala u području javno privatno partnerstva i energetske učinkovitosti te da treba stvoriti preduvjete za pokretanje investicija u privatnom sektoru i pozitivnu ulagačku klimu, primjerice smanjivanjem administrativnih prepreka.

Kazao je da je bilo zadano da se investicije u ovoj godini povećaju za 50 posto, da taj cilj nećemo ostvariti, ali da cilj mora biti viši te da je zadatak za sljedeću godinu da se investicije udvostruče. Dodao je da je prvi puta u Hrvatskoj postavljen sustav koji na tjednoj razini mjeri što se događa s bilo kojom investicijom te da je utvrđeno da ćemo godinu završiti na razini od 80 posto od zadanog, što je 20 posto više od prošlogodišnje realizacije. Nisam zadovoljan ni nezadovoljan, ali novi ljudi su preuzeli funkcije nakon ožujka, nakon što je cijela infrastruktura neko vrijeme stajala, rekao je Čačić.