c S
Dnevne novosti

Leko i europski izvjestitelj Rouček o hrvatskom ispunjavanju obveza

09.11.2012 07:16 ZAGREB, 8. studenoga 2012.(Hina), Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko primio je u radni posjet izvjestitelja Europskog parlamenta za Hrvatsku Libora Roučeka i informirao ga o aktivnostima koje Hrvatska poduzima kako bi na vrijeme ispunila preostale obveze iz pregovora o pristupanju Europskoj uniji, priopćeno je u četvrtak iz Ureda predsjednika Sabora.

"Revidirani Akcijski plan vlade RH za ispunjavanje preostalih pretpristupnih obveza omogućuje kontinuirano izvršavanje obveza, kao što i Europska komisija po našem sudu vrlo dobro uočava da Hrvatska kontinuirano dobro napreduje", ocijenio je predsjednik Sabora i istaknuo da Hrvatska želi biti i ostati vjerodostojna članica EU-a, što je već prepoznato u postupku ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Rouček rekao je da bi o nacrtu njegova izvješća Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta trebao raspravljati u veljači, tako da bi se rasprava na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta mogla očekivati u ožujku, prije izvješća Europske komisije. Izrazio je zadovoljstvo hrvatskim Akcijskim planom i ukazao na važnost ispunjavanja obveza iz pretpristupnih pregovora za proces ratifikacije: "Vidimo da u nekim zemljama postoje sumnje, ne u Hrvatsku, nego u daljnji proces proširenja.

U nekim zemljama javio se zamor od procesa proširenja i to ne treba podcjenjivati", rekao je i zanimao se za odnose Hrvatske i Slovenije s obzirom na pitanje Ljubljanske banke te izrazio bojazan da bi to moglo utjecati na daljnji proces proširenja Europske unije u regiji. Predsjednik Sabora istaknuo je da hrvatski interes za članstvo u Europskoj uniji nije vezan za jednu generaciju i nije podložan promjeni političke opcije jer u tom pitanju među hrvatskim političkim strankama vlada konsenzus, a članstvo Hrvatske u EU-u ima kontinuiranu potporu većine hrvatskih građana.

"Hrvatsko se društvo jako promijenilo u razdoblju od 2000. do danas. Hrvatski su građani demokratske vrijednosti prihvatili kao svoje vlasništvo i to je naš kapital", istaknuo je Leko. Hrvatska je strateški i vitalno zainteresirana da susjedne zemlje imaju otvoren put prema Europskoj uniji, dodao je i naglasio da Hrvatska i Slovenija njeguju prijateljske i dobrosusjedske odnose te dijele iste, europske vrijednosti.

"Pitanje Ljubljanske banke i dalje smatramo bilateralnim pitanjem. U tijeku je proces nalaženja rješenja i uvjeren sam da ćemo taj problem riješiti bilateralno", dodao je. Izvjestitelj Europskog parlamenta Rouček kazao je da Hrvatska može biti sigurna u punu potporu Europskog parlamenta zato što "je tako bilo u prošlosti, a ne sumnjam da će tako biti i u budućnosti jer sve jake političke skupine u Europskom parlamentu podupiru ulazak Hrvatske u Europsku uniju". Važno je očuvati potporu javnosti za europsku ideju, rekao je Rouček i preporučio Hrvatskoj da to uzme u obzir prilikom izrade zakona o odnosu hrvatske vlade i parlamenta u okviru članstva u Europskoj uniji.