c S
Dnevne novosti

Vrdoljak o izmjenama sustava prostornih planova

12.11.2012 07:16 OSIJEK, 9. studenog 2012.Hina, Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak izjavio je danas u Osijeku kako je implementacija sustava prostornih planova loša i neodrživa, zbog čega će se krenuti u nužne izmjene kako bi se poduzetnicima olakšalo dobivanje potrebnih dozvola.

Govoreći na 4. godišnjem skupu gradonačelnika i poduzetnika koji se u Osijeku održava od 7. do 9. studenoga, Vrdoljak je kazao kako su prostorni planovi uveli red u stanje nereda, koji je vladao 90-tih godina, ali da smo se donošenjem raznih mjera "preadministrirali i ugušili u raznim procedurama, koje su zakonski i prostorno-planski prekomplicirane i netransparentne".

Dokaz tome je i konkurentnost zemlje, jer je jedan od glavnih preduvjeta za negativnu ocjenu konkurentnosti brzina izdavanja dozvola te način dolaženja do određenih dokumenata, i sad je vrijeme da to mijenjamo, rekao je Vrdoljak. Najavio je izmjene zakonskih odredbi o prostornom planiranju te široku javnu raspravu te da bi se s novim rješenjima o kojima bi se početkom iduće godine trebalo raspravljati u Hrvatskom saboru, značajno popravio sustav prostornog planiranja.

Naveo je kako će neka od tih rješenja biti e-dozvole i e-prostorni planovi, digitalizacija i objavljivanje prostornih planova po modelu Geoportala, koji će biti javno dostupni, te nadzor izdavanja svih dozvola. Ocijenio je kako smo prošli fazu kada su svaki grad i općina morali imati svoj prostorni plan te da jedna od smjernica treba biti izrada nacionalnog prostornog plana RH, koji će definirati državne interese u tome području i na temelju kojeg će se izdavati potrebne dozvole u ministarstvima.

Iako smo mala zemlja imamo velike različitosti, pa se u nekim gradovima dozvole izdaju u roku od 30 dana, a u nekima se čeka i do 18 mjeseci. Cilj nam je da, nakon provedenih izmjena, ne bude razloga da se bilo koja dozvola čeka dulje od 30, do najkasnije 60 dana, čak i za najkompliciranije projekte, istaknuo je ministar Vrdoljak.