c S
Dnevne novosti

Makedonski pregovori s EU-om mogu početi i bez imena

12.11.2012 07:10 BERLIN, 9. studenoga 2012.(Hina/Reuters), Bivša jugoslavenska republika Makedonija mogla bi dogodine otvoriti pristupne pregovore s Europskom unijom i ako ne riješi problem imena koje joj Grčka osporava, rekao je u petak europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

Grčka već više od dva desetljeća blokira makedonsko približavanje EU-u jer Atena smatra da ime Makedonija podrazumijeva teritorijalne pretenzije zato što se i sjevernogrčka pokrajina zove Makedonija. Drugi je razlog što ta bivša jugoslavenska republika svojata Aleksandra Makedonskog, navodi Reuters.

Europski povjerenik Štefan Fuele rekao je u intervjuu za Reuters da pozitivni signali iz obaju glavnih gradova pokazuju da bi se rješenje spora oko imena možda moglo dogoditi nakon početka pregovora, a ne mu biti preduvjet. Predugo držanje te male balkanske zemlje u čekaonici na neodređeno vrijeme stvara opasnost od etničkih napetosti između većinskog makedonskog stanovništva u Makedoniji i albanske manjine, dodao je.

"Duboko vjerujemo da početni stadij pregovora o približavanju može dati nužni poticaj rješavanju toga problema", drži Fuele. "A jasno kažemo i da ne bude li to tako, sasvim sigurno (...) izostanak rješenja u ranim stadijima pregovora doveo bi do usporavanja i na kraju do zastoja u pregovorima", dodao je.

Češki povjerenik povezao je ovogodišnje etničke sukobe u Makedoniji s izostankom napretka u makedonskome približavanju EU-u i NATO-u zbog spora s Grčkom. "Ja mislim da je (nasilje) posljedica pat-pozicije u euro-atlantskim procesima".