c S
Dnevne novosti

Matica umirovljenika: spriječiti ovrhe iznad jedne trećine mirovine

12.11.2012 07:24 ZAGREB, 11. studenog 2012.(Hina), Matica umirovljenika Hrvatske zatražila je da se hitno osigura zaštita velikom broju umirovljenika kojima se i nakon donošenja novog Ovršnog zakona, uzima mjesečno cjelokupna mirovina ili njezin najveći dio, zbog kojih ostaju bez novca za elementarne životne potrebe.

"To znači da se ovrhama plijeni puno više od jedne trećine mirovine iako novim Ovršnim zakonom to nije dopušteno", tvrdi u priopćenju Matica umirovljenika Hrvatske. Navodi kako "u ovom trenutku čak 14.166 umirovljenika plaća mjesečno za ovrhe iznos veći od 31 milijun kuna. To je čak 2200 kuna po jednom umirovljeniku, što je zabrinjavajuće s obzirom na najnovije podatke po kojima je prosječna mirovina u Hrvatskoj svega 2183 kune".

Matica umirovljenika ističe kako "brojni umirovljenici snose posljedice što su potpisivali suglasnost da im se oduzima i više od jedne trećine mirovine, a na to su bili prinuđeni zbog siromaštva i bijede u koje su zapali". Ovrhe se stoga ne bi smjele provoditi bez socijalne osjetljivosti, osobito prema siromašnim građanima među kojima su najbrojniji upravo umirovljenici s niskim primanjima.

Matica umirovljenika Hrvatske stoga se pridružuje prijedlozima da se u najavljenim izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju ugradi odredba kojom bi se Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezao da umirovljenicima pri isplati mirovina ne smije obustavljati iznos veći od jedne trećine mirovine. "Time bi se onemogućila manipulacija onima koji su iznudili potpise od umirovljenika za obustavu većeg iznosa mirovine od zakonom dopuštenog.

Ovakvim načinom bi se osigurao i jednakopravni položaj umirovljenika nad kojima se provodi ovrha po starom zakonu i onih po novom Ovršnom zakonu. Istovremeno vjerovnici i banke ne bi ostali bez naplate svojih potraživanja, jer bi mogli i reprogramirati dugove umirovljenicima", priopćila je Matica umirovljenika Hrvatske.