c S
Dnevne novosti

Završni govor tužiteljstva na prvom suđenju Ivi Sanaderu

14.11.2012 07:20 ZAGREB, 13. studenog 2012.(Hina), Nakon što je bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader dovršio svoju obranu u slučajevima Hypo i Ina-MOL, USKOK bi trebao iznijeti svoj završni govor u prvom od niza antikorupcijskih postupaka protiv nekada najmoćnijeg hrvatskog političara.

U završnim govorima zamjenice ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš i Vanja Marušić potkrijepit će tvrdnje iz optužnice koja Sanadera tereti za ratno profiterstvo u slučaju Hypo te primanje mita od mađarskog MOL-a kojima je zauzvrat, navodno, trebao osigurati većinska upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji Ini.

Sanader je, nasuprot tužiteljstvu, od početka postupka, a posebno u svojoj obrani odbacio sve optužbe. Za svoj je kazneni progon optužio glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića te nasljednicu na čelu HDZ-a i vlade Jadranku Kosor. Zakon po kojem ga se tereti za ratno profiterstvo Sanader je nazvao "Lex Sanader" ističući da se do sada nije primijenio ni na kom osim na njemu, koji je stvarao Hrvatsku i u 20-godišnjoj političkoj karijeri obnašao najviše državne dužnosti.

Kazao je i da su kredit kojim je Hrvatska nakon osamostaljena kupila zgrade diplomatskih predstavništva, a za koji mu je navodno isplaćena provizija, dogovarali tadašnji ministar vanjskih poslova Mate Granić uz blagoslov državnog vrha i prvog predsjednika Franje Tuđmana.

Tvrdnje da je od mađarskog MOL-a trebao primiti 10 milijuna eura mita kako bi im prepustio upravljačka prava u Ini Sanader je nazvao lažima krunskog svjedoka Roberta Ježića, bivšeg vlasnika Diokija, koji je tereteći Sanadera navodno želio poboljšati svoj optuženički status. Zaključio je i da USKOK u ovom slučaju nije vodio računa da je iste optužbe odbacilo mađarsko tužiteljstvo koje je "zaključilo da hrvatskom premijeru nije plaćeno mito".

Nakon USKOK-a svoje bi završne govore u četvrtak trebala iznijeti Sanaderova obrana koja će, po riječima bivšeg premijera, razmotriti "sve makinacije" koje su pratile ovo suđenje. Sudsko vijeće pod predsjedanjem Ivana Turudića prvu presudu protiv bivšeg premijera trebala bi objaviti u petak ili početkom sljedećeg tjedna.