c S
Dnevne novosti

Barroso pozvao na dogovor o višegodišnjem proračunskom okviru

14.11.2012 07:12 BRUXELLES, 13. studenog 2012.(Hina), Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso pozvao je u utorak dvije skupine zemalja članica koje se međusobno suprotstavljene u pregovorima o sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru da se u zajedničkom interesu o tome dogovore na predstojećem izvanrednom summitu 22. i 23. studenoga.

"Želim pozvati predsjednike država ili vlada da učine dodatni napor kako bi postigli konsenzus na sljedećem posebnom sastanku Europskog vijeća", rekao je Barroso na konferenciji za novinare nakon završetka summita čelnika 15 zemalja članica i Hrvatske, koje čine neformalnu skupinu "prijatelji kohezije". Riječ je o skupini koja se zauzima za to da u Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje 2014-2020 mjere štednje ne idu na štetu kohezijskih sredstava iz kojih se financiraju projekti namijenjeni smanjivanje razlike između bogatih i siromašnih regije u Uniji.

U pregovorima o Višegodišnjem financijskom okviru (MFF), ključnom dokumentu EU-a za sljedeće sedmogodišnje razdoblje, zemlje su podijeljene na dva tabora - "prijatelje kohezije" s jedne strane i na zemlje neto platiše, koje u europski proračun više uplaćuju nego što iz njega dobiju i koje traže da u vremenima štednje i proračunskih rezova ni kohezijska politika ne smije biti iz toga izuzeta. Druga skupina neformalno se naziva "prijatelji boljeg trošenja". "Kohezija je iznimno važna ne samo zbog jer je u interesu najranjivijih, najmanje razvijenih regija Europe, nego je u interesu rasta u cjelini.

Ja sam prijatelj kohezije, ali također i prijatelj boljeg trošenja. Želio bih vidjeti prijatelje kohezije i prijatelje boljeg trošenja ujedinjene u velikoj koaliciji prijatelja rasta, pravoj europskoj koaliciji za Europu", rekao je Barroso. "Prijatelji kohezije" podržavaju prijedlog Europske komisije, dok bogatije zemlje traže da se predloženi iznos smanji od 75 do čak 200 milijardi eura. Europska komisija je za razdoblje 2014.-2020. predložila proračun u iznosu od 1,033 bilijuna eura u preuzetim obvezama, što je 1,08 posto bruto nacionalnog dohotka (BND) EU-a, a 988 milijarda eura u stvarnim plaćanjima, što je 1,03 posto BND-a.

Za kohezijsku politiku namijenjeno je 376 milijarda eura. U taj iznos uračunato je i 40 milijarda eura, koje će se koristiti za budući fond iz kojeg će se financirati prometna, energetska i telekomunikacijska infrastruktura. Ciparsko predsjedništvo je predložilo da se prijedlog Komisije smanji za najmanje 50 milijardi eura, od čega bi se iz kohezijskih sredstava uzelo 12,5 milijardi eura, a iz sredstava namijenjenih za poljoprivredu i ruralni razvoj predlaže se smanjenje za 11 milijardi eura. Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy je nakon konzultacija sa zemljama članicama pripremio prijedlog o smanjenju za 75 milijardi.