c S
Dnevne novosti

Jovanović: Zdravstveni odgoj ne krši ustavna prava roditelja

15.11.2012 07:15 ZAGREB, 14. studenog 2012.(Hina), Ministar obrazovanja Željko Jovanović u srijedu je još jednom odbacio tvrdnje da zdravstveni odgoj u školama krši ustavno pravo roditelja da djecu odgajaju u skladu sa svojim svjetonazorom, ustvrdivši da je riječ o "neistinama i dezinformacijama koje zlonamjerno i neodgovorno šire pojedine udruge".

Jovanović je to rekao tijekom aktualnog prijepodneva, odgovarajući na pitanje HDZ-ova zastupnika Ante Babića, koji ga je optužio za nametanje svjetonazora i jednoumlja. "Jeste li svjesni da ste time roditeljima uskratili ustavno pravo da odgajaju djecu u skladu sa svojim svjetonazorom?", upitao je Babić Jovanovića. "Zdravstveni odgoj jedan je od najboljih poteza i ostvarenje izbornog programa koalicije i Vlade", uzvratio je Jovanović ističući da u kurikulumu zdravstvenog odgoja nema rušenja ustavnih prava roditelja.

"Četvrti modul zdravstvenog odgoja nije uvođenje seksa u škole ni sprječavanje odgoja u skladu sa svjetonazorom roditelja. To je spolna i rodna ravnopravnost i spolno odgovorno ponašanje", rekao je Jovanović, upozorivši da su nasilje, spolno prenosive bolesti i maloljetničke trudnoće u porastu. "Zašto je tako, ako je odgoj u obitelji do sada bio dobar", upitao je Jovanović, istaknuvši da su u zdravstvenom odgoju predviđeni moduli koji "omogućavaju da djeca dobiju informaciju o mogućnosti drugačijeg ponašanja, a onda o tome što su čuli mogu doma razgovarati sa svojim roditeljima".

Ponovio je da je zdravstveni odgoj obvezatan za roditelje i učitelje te da će izostanak s tih sadržaja biti neopravdan. "Zdravstveni odgoj omogućit će djeci da spoznaju sebe, razlike u društvu i da budu bolji građani Hrvatske. To je put da u Hrvatskoj imamo slobodne ljude", rekao je Jovanović. Babić mu je uzvratio da je takav odgovor i očekivao. "Otac sam petoro djece i ne želim da moja kćer od sutra dođe iz škole i kaže 'tata, ja nisam tvoja kćer, nego muškarac s vaginom'", poručio je Babić.