c S
Dnevne novosti

Malčić: građani RH nisu dovoljno upoznati sa značenjem diskriminacije

15.11.2012 07:06 ZAGREB, 14. studenog 2012.(Hina), Ispitivanje koje je u travnju ove godine provela institucija pučkog pravobranitelja pokazuje da bi za oko četvrtinu građana Hrvatske bilo neprihvatljivo da im dijete stupi u brak s osobom druge nacionalnosti, boje kože ili vjere, gotovo trećina građana tvrdi kako bi se osjećala nelagodno da sazna za homoseksualnu orijentaciju kolege ili susjeda, nešto manje od polovine građana smatra kako ne bi bilo dobro zapošljavati azilante, a preko polovine građana smatralo bi problematičnim zapošljavanje Roma u vlastitoj firmi.

Podaci su to koje je u priopćenju u povodu Međunarodnog dana tolerancije 16. studenog iznio pučki pravobranitelj Jurica Malčić, istaknuvši da takvi podaci govore u prilog prisutnosti stereotipnih stavova prema pojedincima ili skupinama osoba koji, ustvrdio je, zbog različitosti često bivaju izvrgnuti diskriminaciji i isključivanju iz društva. Naglasivši da svatko ima pravo na svoj stav i mišljenje, te da netolerancija i netrpeljivost prema pojedincima i grupama proizašle iz stereotipa i predrasuda prelaze u domenu države i njene pravne regulative u onom trenutku kada prestane biti riječ o osobnim stavovima, odnosno kada se ovi stavovi manifestiraju u diskriminaciji kao zakonom zabranjenom ponašanju, Malčić je istaknuo da građani Republike Hrvatske još uvijek nisu u dovoljnoj mjeri upoznati sa značenjem diskriminacije, niti mehanizmima zaštite od diskriminacije koji su im dostupni.

"U tom kontekstu od velikog značaja je informiranje građana o tome što jest diskriminacija i kako se netolerancija manifestira u društvu, posebice u javnom prostoru", ističe se u poruci pučkog pravobranitelja koji smatra kako je, osim naknadnog sankcioniranja diskriminacije, od presudne važnosti i poduzimanje aktivnosti za prevenciju diskriminacije i netolerancije putem provođenja kampanja za širu javnost, educiranja ključnih dionika za provedbu antidiskriminacijskih zakona te učenje djece i mladih o toleranciji i ljudskim pravima. Malčić je stoga pozdravio provedbu Građanskog odgoja i obrazovanja, koji je za sada eksperimentalno uveden u dvanaest osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj u ovoj i sljedećoj školskoj godini, izrazivši nadu da će ono voditi uvođenju sustavnog obrazovanja za ljudska prava te doprinijeti razvoju tolerantnijeg društva.

"Tolerancija je ne samo moralna dužnost, već politički i pravni preduvjet za razvoj kulture mira, uz priznavanje ljudskih prava i temeljnih sloboda onima koje većina u društvu smatra drugima i drugačijima. Tolerancija koja se pritom promiče nije trpljenje, ravnodušnost ili pasivno prihvaćanje različitosti i različitih, već, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije koju su 1995. usvojile članice UNESCO-a, označava poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti", poručio je pučki pravobranitelj.