c S
Dnevne novosti

GONG: građanima omogućiti opoziv lokalnih čelnika

15.11.2012 07:10 ZAGREB, 14. studenog 2012.(Hina), Nestranačka udruga građana GONG, uoči saborske rasprave o izmjenama zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi te o lokalnim izborima, poziva zastupnike da biračima i predstavničkim tijelima omoguće pokretanja opoziva lokalnih čelnika, uz ublažavanje uvjeta za provedbu referenduma za opoziv.

Odgovornost (grado)načelnika i župana prema biračima potrebno je regulirati tijekom trajanja njihova mandata, a predloženo obostrano raspuštanje tijela u proračunskoj proceduri nije adekvatna zamjena za opoziv od strane građana, ocjenjuje GONG u priopćenju. "Ukoliko se uvjeti za opoziv ne ublaže, nastavit će se nakaradna situacija prema kojoj za referendum o pristupanju Hrvatske u EU nije potreban kvorum od 50 posto svih birača, dok je takav kvorum potreban za odlučivanje o davanju u koncesiju lokalne plaže", ističe udruga.

Zalaže se i za zakonsku mogućnost pravodobnog razrješenja svih lokalnih čelnika koji učestalo krše zakone, a posebice onih koji su proračunska sredstva trošili suprotno pozitivnim propisima. Saborske zastupnike nadalje se poziva da ojačaju ulogu predstavničkog tijela prilikom imenovanja na upravljačke i nadzorne funkcije lokalnih tvrtki i to tako da se kandidati potvrđuju apsolutnom većinom, a izabrani kandidati smjenjuju apsolutnom ili dvotrećinskom većinom. Ta se imenovanja, upozorava GONG, sada u potpunosti i bez ikakve kontrole daju izvršnim čelnicima za koje nema mogućnosti razrješenja čak ni ako učestalo krše zakone.

Poziva se i na definiranje prevencije zloupotrebe medija u vlasništvu jedinica lokalne i regionalne samouprave, te poseban nadzor medijskog praćenja kampanje za lokalne izbore, ograničenje mogućnosti kandidiranja za počinitelje teških kaznenih djela, kao i definiranje nespojivosti dužnosti, sprječavanje gomilanja funkcija i potencijalno nerazrješivih sukoba interesa. "Nužno je osigurati nespojivost dužnosti župana, gradonačelnika Grada Zagreba, gradonačelnika i načelnika s obavljanjem zastupničke dužnosti u Hrvatskom saboru", upozorava GONG.