c S
Dnevne novosti

Vlada kreće u sanaciju javnih ustanova

16.11.2012 07:20 ZAGREB, 15. studenog 2012.(Hina), Vlada je sa sjednice uputila u Hrvatski sabor prijedlog Zakona o sanaciji javnih ustanova koji bi trebao omogućiti državi da u iduće dvije godine sanira javne ustanove koje nisu u stanju izvršavati svoje obveze, što se ponajviše odnosi na zdravstveni sustav koji je u minusu od oko pet milijardi kuna.

Dubioze u javnim ustanovama su velike, posebno u zdravstvu gdje su obveze krajem prošle godine iznosile pet milijardi kuna, a procjena je da su u ovoj godini narasle za još 600 milijuna kuna, istaknuo je ministar financija Slavko Linić. Također je veliki problem Studentski centar u Zagrebu. Javne ustanove treba financijski osposobiti, kako one više ne bi širile nelikvidnost, poručio je Linić dodavši kako za to treba osigurati pet milijardi kuna, a problem će se početi rješavati 30 dana po usvajanju zakona.

Osnivači javnih ustanova, a to su uglavnom jedinice regionalne i lokalne samouprave, dužni su sami provesti programe sanacije, a ako to ne mogu, moraju u roku od 30 dana pozvati u pomoć Vladu. U razdoblju dok se provodi sanacija osnivač gubi sva svoja prava koja prelaze na Vladu i resorne ministre. To praktično znači razvlaštenje lokalnih vlasti u upravljanju tim institucijama za vrijeme trajanja sanacije, a Vlada odlučuje o svemu - od broja zaposlenih do visine plaća. Nakon završetka sanacije ustanova se vraća na upravljanje osnivaču, no on će tada po Zakonu o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi biti dužan sve svoje obveze plaćati u roku 60 dana, upozorio je Linić.

Od 1994. u zdravstvu je provedeno čak 12 tzv. sanacija, koje sustavu nisu donijele ozdravljenje, a ovo je "13. po redu, ali prva prava sanacija", ustvrdio je ministar zdravlja Rajko Ostojić dodavši kako je za uspjeh sanacije potrebno temeljito restrukturiranje bolničkih sustava. Zakon je izrađen na osnovu europskih iskustava, te usklađen sa Zakonom o ustanovama koji kaže da ustanova odgovara za svoje obveze cijelom svojom imovinom, a osnivač ustanove solidarno i neograničeno za sve njene obveze.

Županije su osnivači i vlasnici županijskih bolnica pa solidarno i neograničeno odgovaraju za njihove obveze, upozorio je Ostojić. Dodao je kako je i zbog starenja stanovništva nužno restrukturiranje zdravstva, koje je danas postalo luksuz pa i najrazvijenije ekonomije poput SAD-a i zemalja EU-a ulažu u restrukturiranje svojih sustava.

Premijer Zoran Milanović ocijenio je da će saniranje zdravstva predstavljati dodatni teret jer se radi o skupom i kompliciranom sustavu kojega nije lako svesti u realne okvire. Time si stvaramo poziciju da kao država jamčimo plaćanje u određenom roku ali onda očekujemo, recimo, niže cijene od dobavljača, a potencijalno se mogu uštedjeti stotine milijuna kuna, rekao je Milanović.