c S
Dnevne novosti

Milanović i Linić: Vlada će i 2013. štititi osnovicu i koeficijente u javnim službama

20.11.2012 07:22 ZAGREB, 19. studenog 2012.(Hina), Vlada će i dalje štititi osnovicu plaće i koeficijente u državnim i javnim službama, a planirani manji rashodi za plaće ostvarit će rezanjem dodataka na plaće, pri čemu vjeruje u dogovor sa sindikatima, poručili su premijer Zoran Milanović i ministar financija Slavko Linić s konferencije za novinare nakon sjednice Vlade.

U prijedlogu proračuna za 2013. za plaće je predviđeno 1,7 milijarde kuna manje nego ove godine, a novinare je zanimalo kako namjeravaju uštedjeti taj iznos, s obzirom da im to ove godine nije pošlo za rukom. "Razgovorom", odgovorio je Milanović. "I dalje štitimo osnovicu i koeficijente, a vidjet ćemo do kada će to biti moguće. U ovom trenutku, mislimo da je to moguće", dodao je premijer. Na pitanje što ako na rezanje dodataka na plaću ne pristanu sindikati, koji su za 28. i 29. studenoga najavili štrajkove, Milanović je kazao da će, u tom slučaju, uštede provesti "teško, skoro nikako". "Pravo štrajka je ustavno pravo. Otvorili smo Markov trg. Izgovaraju se imena ministara, a sutra će i moje. To je realnost. Razinu realnosti očekujemo od svih. Mogu, ne moraju, ja ću biti uporan", poručio je Milanović.

Ocijenio je da se ove godine u nekim resorima nije uspjelo uštedjeti jer je riječ o ogromnim inertnim sustavima, u kojima zaposlenici ne žele odustati od ranije ispregovaranih prava te naglasio da će svi korisnici proračuna u obzir morati uzeti činjenicu da Vlada mora zaštititi kreditni rejting države, o kojem ovisi cijena po kojoj će se zaduživati. Podsjetio je da iz proračuna plaću prima oko petine ukupno zaposlenih, koji su, ističe, dio istog društva kojem pripadaju i zaposleni u realnom sektoru. "Svi ti ljudi dio su istoga društva i ovise jedni o drugima. Svi trebaju biti zaštićeni, ali nitko ne može biti apsolutno zaštićen", rekao je Milanović, ocijenivši da je nerealno očekivati da će dodaci na plaće u javnim službama ostati netaknuti i nakon pet godina krize.

Objašnjavajući planirani rast proračunskih prihoda, Linić je kazao da rast očekuje od usklađivanja stope PDV-a i trošarina s europskim direktivama. Iako će, primjerice, cigarete poskupjeti za otprilike 1 kunu po kutiji, Linić je uvjeren da zbog toga neće pasti potrošnja i proračunski prihodi. Na pitanje kada se i kako Vlada planira zaduživati, Linić je ponovio da je 2013. planirano zaduživanje od ukupno oko 27 milijardi kuna, od čega je 16 milijardi kuna za refinanciranje obveza. Za potrebe refinanciranja, vjerojatno će se već u siječnju ići na zaduživanje od oko 15 milijardi kuna na europskim i američkim tržištima, a budu li potrebna i dodatna zaduženja, moguće je da će se ići i na azijsko tržište, rekao je Linić. Milanović i Linić i dalje su uvjereni da će se, unatoč povećanju državne potrošnje, i u slijedećoj godini ostati u okvirima Zakona o fiskalnoj odgovornosti.