c S
Dnevne novosti

RH povećava sudjelovanje u operaciji Atalanta

20.11.2012 07:18 BRUXELLES, 19. studenoga 2012.(Hina), Hrvatska će povećati svoje sudjelovanje u mirovnoj operaciji EU-a Atalanta sa sadašnjih pet časnika na do najviše 20 časnika, izjavila je u Bruxellesu ponedjeljak zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

Mirovna operacija Europske unije, EU NAVFOR Somalia - pokrenuta je 2008. godine kako bi se zaštitili brodovi koji prevoze hranu za Somaliju iz Svjetskog prehrambenog programa (World Food Programme), zaštitili brodovi koje plove u području zahvaćenim piratstvom te odbili svi napadi pirata i oružanih napada na brodove.

Hrvatska u toj misiji sudjeluje s pet svojih časnika. Zamjenica ministra obrane Višnja Tafra najavila je da će uskoro u Hrvatski sabor biti upućen prijedlog povećanja broja hrvatskih časnika za tu misiju do najviše 20 ljudi. Tafra je u ponedjeljak sudjelovala na sastanku Vijeća za vanjske poslove u formatu ministara obrane te na zajedničkom sastanku s ministrima vanjskih poslova zemalja članica.

Skup je počeo sastankom Upravljačkom odbora Europske obrambene agencije (EDA), na kojem je Hrvatska sudjelovala prvi put. Upravljački odbor EDA-e čini ministri vanjskih poslova svih zemalja članica osim Danske. Hrvatska namjerava pristupiti toj agenciji čim postane članicom EU-a. "Na tom sastanku se razgovoralo o proračunu EDA-e te o daljnjem razvoju Inicijative udruživanja i dijeljenja (Pooling and Sharing)", rekla je Tafra.

Kroz tu inicijativu zemlje članice žele poticati stvaranje kompatibilnih vojnih sposobnosti kako se te sposobnosti ne nepotrebno preklapale. Na sastanku se razgovaralo i o vojnim misijima u kojima sudjeluje Europske unija. Na radnom ručku ministri obrane i vanjskih poslova zemalja članica razgovarali su o stanju u Maliju.