c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor o prijedlogu izmjena Zakona o predškolskom odgoju

21.11.2012 07:20 ZAGREB, 20. studenoga 2012.(Hina), Hrvatski sabor nastavlja s radom raspravom o prijedlogu izmjena i dopuna Zakona o predškolskom odgoju i naobrazbi, kojim se predlaže zabrana rada u dječjim vrtićima osobama prekršajno kažnjenim za prekršajna djela nasilničkog ponašanja u obitelji, kao i osobama kojima je izrečena zabrana rada ili im je prestao radni odnos zbog nezakonitog i neprofesionalnog postupanja na štetu prava i interesa djece.

Budući da je Zakonom propisano kako su dječji vrtići javne ustanove koje djelatnost predškolskog odgoja obavljaju kao javnu službu, potrebno je odrediti poslove koje vrtić obavlja na temelju javnih ovlasti, kao i propise na temelju kojih obavljaju te poslove. Ovim se izmjenama i dopunama Zakona predlaže propisivanje obveze dječjeg vrtića pri obavljanju poslova kojima se odlučuje o pravu, obvezi ili pravnom interesu djeteta, roditelja ili skrbnika.

Zakon sadrži vrlo sažetu odredbu koja propisuje ovlast ureda državne uprave u županiji, odnosno Gradskog ureda Grada Zagreba, da donosi rješenje kojim se dječjem vrtiću koji ispunjava uvjete odobrava početak rada. Ovim se zakonskim prijedlogom definira postupak utvrđivanja ispunjenosti uvjeta za početak rada dječjeg vrtića koji prethodi donošenju rješenja, kao i propisivanje obveze dječjeg vrtića koji već obavlja djelatnost da u izmijenjenim okolnostima (izmijenjeni ili novi programi, promjena prostornih uvjeta) podnese zahtjev uredu državne uprave radi dobivanja rješenja za početak rada u izmijenjenim uvjetima.

Budući da se u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta od 2004. godine vodi zajednički elektronički upisnik ustanova predškolskog odgoja, ovim se izmjenama i dopunama Zakona predlaže i propisivanje obveze upisa vrtića kojim je odobren rad u navedeni upisnik. S obzirom da Zakonom nisu propisani uvjeti koje mora ispunjavati osoba koja obavlja poslove vršitelja dužnosti ravnatelja dječjeg vrtića te su poslove do sada mogle obavljati i nekvalificirane osobe.

Stoga se ovim zakonskim prijedlogom određuje da vršitelj dužnosti ravnatelja mora ispunjavati uvjete za ravnatelja dječjeg vrtića. Ovim zakonskim prijedlogom poboljšat će se sustav predškolskog odgoja i obrazovanja i uskladiti sa europskim dokumentima vezanim uz odgoj i obrazovanje djece rane i predškolske dobi, ističe predlagatelj.

Sjednica Sabora počinje u 9,30 sati. Zastupnici Hrvatskog sabora raspravili su Konačan prijedlog Zakona o izvršavanju sankcija izrečenih maloljetnicima za kaznena djela i prekršaje i to odgojnih mjera, kazne maloljetničkog zatvora i sigurnosnih mjera, čije je donošenja podržala većina saborskuh klubova. Prema odredbama toga Zakona izvršavaju se i sankcije izrečene maloljetnicima u prekršajnom postupku, kroz odgojne mjere, kazna maloljetničkog zatvora i zaštitne mjere. Na izvršavanje sankcija primjenjuju se odredbe Zakona o sudovima za mladež, Zakona o socijalnoj skrbi, Zakona o izvršavanju kazne zatvora, Zakona o probaciji, Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama i drugi opći propisi osim ako Zakonom nije drukčije propisano.

Zakonskim prijedlogom utvrđuje se nadležnost za izvršavanje sankcija, temeljna prava maloljetnika, tajnost podataka, temeljna načela izvršavanja sankcija te zaštita ljudskog dostojanstva, osobnih i imovinskih prava i interesa, programiranje izvršavanja odgojnih mjera i drugo.