c S
Dnevne novosti

Sabor: privlačenje sredstava iz EU fondova ključno za razvoj RH

26.11.2012 07:20 ZAGREB, 23. studenog 2012.(Hina), Svi saborski klubovi podržali su izvješća o korištenju pretpristupnih programa pomoći Europske unije, suglasni da je intenziviranje aktivnosti na iskorištavanju sredstava iz europskih fondova od ključnog, nacionalnog interesa za razvoj Hrvatske.

Martina Dalić istaknula je kako u HDZ-u vjeruju da je pitanje uspješnosti i kvalitetnog privlačenja sredstava uz EU fondova jedan od najvećih, ako ne i najveći izazov Hrvatske u godinama koje dolaze. Naglasila je kako iz sredstava koje joj stoje na raspolaganju ulaskom u EU Hrvatska ima razvojnu šansu s kakvom se nikada do sada nije suočila, te istaknula kako treba učiniti sve moguće da se iskoristi što je više moguće sredstava. "Mislimo da je nužno definirati problem onakav kakav jest, bez ikakvog bojanja tog problema u bilo koju ili bilo čiju političku boju, jer se radi o nacionalnom interesu", poručila je Dalić.

Istoga stava, da je što bolje iskorištavanje europskog novca ključno za razvoj Hrvatske, bio je i Marijan Škvarić (HNS), koji smatra da velik dio novca koji privuče Hrvatska mora iskoristiti za regionalni razvoj. Također je istaknuo da ulaskom u EU Hrvatskoj na raspolaganje, kroz strukturne europske fondove, Hrvatskoj dolazi puno više eura za koje se treba dobro pripremiti. "Svi se trebamo primiti posla", poručio je Škvarić, istaknuvši kako ne smije biti nikakvog opravdanja da se nešto nije stiglo ili moglo napraviti. Zauzeo se i za podizanje stručnih kapaciteta u administraciji koja radi na tom poslu, ali i da lokalne sredine poduzmu više aktivnosti na pripremi projekata, "a ne samo da gledaju gdje su problemi".

I Nikola Vuljanić (Hrvatski laburisti) naglasio je kako je sada pravi trenutak da svi u Hrvatskoj "stavimo glave skupa" i iskoristimo sve kapacitete za našu što bolju poziciju u EU. "Idemo pokazati da znamo, hoćemo i možemo. Nemojmo voditi računa o partijskim kvotama, da naš 'skojevac' mora otići tamo, a ne vaš 'skojevac', tako nema naprijed", poručio je Vuljanić. Upozorio je da će, nastavi li se dosadašnja praksa od oko trećine iskorištenih sredstava, to značiti da će Hrvatska od 13,7 milijardi eura u idućih sedam godina iskoristiti manje od 5 milijardi, što bi bio približan iznos uplaćenom za 'članarinu' u Uniji. "No, to samo po sebi ne mora biti tragedija, jet nitko u EU ne ulazi da bi pobrao neke novce. U tom ćemo procesu nešto naučiti i postati bolji nego što smo danas", naglasio je Vuljanić.

Tonka Ivčević (SDP) rekla je kako je Hrvatska u svim pretpristupnim fondovima do sada na raspolaganju imala 970 milijuna eura, od čega je iskoristila 67,5 posto, što će se, uvjerena je, zasigurno još povećati do ulaska u Uniju. Nužnim je ocijenila sustavnu potporu pripremi razvojnih projekata, kako bi se stvorila baza i zaliha kvalitetnih projekata, te usmjeravanje nositelja projekta na pripreme razvojnih projekata od većeg značaja za regionalni razvoj. Izvješća je podržao i HDSSB, u čije je ime Igor Češek izrazio nezadovoljstvo dosadašnjom iskorištenosti sredstava uz EU fondova, ali i izrazio nadu da će se po tom pitanju stanje poboljšati.