c S
Dnevne novosti

Bauk s predstavnicima županija o izmjenama Zakona o lokalnoj samoupravi

26.11.2012 07:22 ZAGREB, 23. studenog 2012.(Hina), Ministar uprave Arsen Bauk sudjelovao je na tematskoj sjednici Hrvatske zajednice županija o nacrtu prijedloga Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi na kojoj se, kazao je, iskristaliziralo pitanje što treba napraviti kada se ne donese proračun, koje su odgovornosti predstavničkog, a koje izvršnog tijela.

Nakon sjednice ministar je novinarima rekao da je vladin prijedlog na tragu obostrane odgovornosti, a može li se ona utvrditi nekim drugim mehanizmima vidjet će se, kazao je, do drugog saborskog čitanja. Upitan o balansu moći između izabranih čelnika i predstavničkih tijela, Bauk je rekao kako je njegovo osobno i mišljenje vlade da je do sada taj balans bio malo više u korist izvršne vlasti (načelnika, gradonačelnika, župana) u odnosu na vijeće. Uvođenjem mogućnosti da vijeće izazove izbore za predstavnike izvršne vlasti, odnosno provjeru njihova legitimiteta, taj je balans "doveden prema sredini", rekao je.

Ako su politički prijepori u pitanju, tu može biti malo iracionalnih strasti na lokalnoj razini i najbolje je to riješiti izborima, a onda će građani odlučiti tko je od tih suprotstavljenih političkih opcija u pravu, kazao je Bauk. U vezi s referendumom za opoziv načelnika, odnosno gradonačelnika i župana, Bauk je rekao da će ministarstvo, temeljem rasprave u parlamentu, predložiti promjenu broja glasova potrebnih za opoziv, na način da se više ne stavlja cenzus na broj izašlih, koji je bio 50 posto, nego na broj onih koji su glasali za opoziv. Naš će prijedlog biti da to bude trećina od ukupnog broja birača, pojasnio je Bauk.

Upitan o otvorenim listama, koje biračima omogućuju da u postupku glasovanja izražavaju različite kandidatske i stranačke preferencije, ministar Bauk je rekao kako bi njihovo uvođenje bilo prevelika intervencija u izborni sustav prije izbora i da to ne bi bilo dobro ni za parlamentarnu praksu ni za politički život u Hrvatskoj. Dodao je da do sljedećih lokalnih izbore ima dovoljno vremena da se o tome razmisli i da građani imaju veći utjecaj na sastav predstavničkog tijela. Kazao je i da su otvorene liste već prisutne u Hrvatskoj i da će se prvi puta primijeniti na izborima za europski parlament.

Na novinarski upit hoće li biti primijenjene i za parlamentarne izbore, Bauk je odgovorio da o tome još nisu razgovarali te dodao da je osobno nekoliko puta najavljivao da će o tom zakonu i tom sustavu početi razgovarati u drugoj polovici iduće godine i to najviše o korekciji granica izbornih jedinica temeljem izvješća Ustavnog suda. Odgovarajući na pitanje o mogućem smanjenju broja županija, Bauk je rekao kako je vlada ustrojila vijeće za decentralizaciju koje će se time baviti, a na njegovom je čelu potpredsjednik vlade Neven Mimica. O tom pitanju najavljena je šira rasprava i treba vidjeti kakvo će biti konačno rješenje, rekao je Bauk, no nije želio iznijeti osobni stav.