c S
Dnevne novosti

EK: novi prijedlog proračuna za 2013. gotovi isti kao i prethodni

27.11.2012 07:12 BRUXELLES, 26. studenog 2012.Hina, Europska komisija u ponedjeljak je uputila Vijeću i Europskom parlamentu novi prijedlog proračuna za sljedeću godinu, koji se neznatno razlikuje od ranijeg prijedloga. Komisija je za sljedeću godinu predložila iznos od 151 milijardu eura u obvezama, dok je u ranijem prijedlogu od prije nekoliko tjedana stajalo 150,9 milijardi.

Sada predlaže 137,8 milijardi eura u stvarnim plaćanjima, a raniji prijedlog je bio 137,9 milijardi eura. Glasnogovornik Komisije Patrizio Fiorilli je rekao da je ovaj prijedlog "99 posto isti kao i prethodni". Europski parlament odbio je 13. studenoga pregovarati s državama članicama EU-a o proračunu za sljedeću godinu jer se one nisu mogle dogovoriti oko rebalansa ovogodišnjeg proračuna.

U proračunu za 2012. nedostaje devet milijardi eura. Riječ je o obvezama koje je EU preuzela prošle godine i koje sada treba platiti. Vijeće i Europski parlament nisu se sredinom studenoga uspjeli usuglasiti oko proračuna unutar trotjednog roka i u tom slučaju Komisija mora izići s novim prijedlogom.