c S
Dnevne novosti

Mađarski parlament prihvatio sporni izborni zakon

27.11.2012 07:10 BUDIMPEŠTA, 26. studenog 2012.(Hina/AFP), Mađarski parlament, u kojem dvotrećinsku većinu ima Fidesz, konzervativna stranka premijera Viktora Orbana, izglasao je u ponedjeljak novi izborni zakon koji bi, kako tvrdi oporba, trebao premijeru osigurati pobjedu na parlamentarnim izborima 2014. Oporba tvrdi da novi zakon onemogućuje brojne neodlučne birače, a među njima je mnogo razočaranih Orbanom, da se u zadnjem trenutku odluče glasovati protiv vlade.

Naime, najspornija točka zakona je obveza birača da se prethodno upišu na birački popis, najkasnije dva tjedna prije izbora. Ranije je bilo dovoljno pri glasovanju pokazati identifikacijsku ispravu. Nadalje, izborna kampanja skraćuje se s 90 prijašnjih na 50 dana prije izbora. Stranke mogu voditi kampanju jedino putem javnih medija i tiska te interneta, ali ne i na privatnim televizijskim kanalima u Mađarskoj.

Mađari koji žive u inozemstvu mogu glasovati, predviđa novi zakon. Procjenjuje se da oko 2,5 milijuna Mađara živi u susjednim zemljama, od čega njih pola milijuna ima pravo glasa. Najveću zabrinutost oporbe budi odredba zakona koja zahtijeva prethodni upis birača. Samo se Mađari koji žive u inozemstvu mogu upisati pismenim putem. Stanovnici Mađarske to moraju učiniti kod javnog bilježnika ili putem interneta pri čemu je postupak složeniji. Internet u Mađarskoj nije jako razvijen izvan gradova. "Idući izbori neće biti ni slobodni ni pravični. Na zadnjim je izborima odziv bio 75 posto.

Oko 6 milijuna Mađara glasovalo je u zemlji. Veliki su izgledi da na izbore izađe manje od 4 milijuna", ocjenjuje bivši premijer, socijalist Ferenc Gyurcsany. Izborni zakon već je ranije bio preinačen pa je tako broj zastupnika smanjen s 386 na 200 i ukinut drugi izborni krug. Iscrtane su i nove izborne jedinice, na korist Fideszu, tvrdi oporba. Izbori 2014. bit će "vrlo laki za Fidesz, a vrlo teški za oporbu", drži Csaba Toth iz instituta "Republikon".

Vlada je svjesna da je svojom gospodarskom politikom od 2010., razočarala mnoge i zato "institucionalnim promjenama pokušava osigurati pobjedu s daleko manjim brojem birača", dodaje Toth. Prema anketi instituta Median, 37 posto Mađara ne zna za koga glasati u travnju 2014. godine. Za Fidesz se izjasnilo 22 posto, a za novi pokret "Zajedno 2014"., kojemu je na čelu Gordon Bajnai glasovalo bi 14 posto. Socijalisti MSZP dobili bi 10 posto koliko i stranka krajnje desnice, Jobbik. Bivši premijer Bajnai drugi je najpopularniji političar u zemlji, iza predsjednika države Janosa Adera, a Orban je na devetom mjestu.