c S
Dnevne novosti

Vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije prihvatilo izvješća

28.11.2012 07:20 ZAGREB, 27. studenog 2012.(Hina), Nacionalno vijeće za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije prihvatilo je izvješća o provedbi antikorupcijskih mjera u području odgovornosti Ministarstva gospodarstva, Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave i Državnog ureda za središnju javnu nabavu.

Predsjednik Nacionalnog vijeća Vladimir Šeks rekao je kako dosadašnje iskustvo pokazuje da je javna nabava žarište korupcije, pri čemu je posebno istaknuo potrebu jačega preventivnog djelovanja. Upozorio je kako se u postupku javne nabave sklapaju dodatni ugovori te se tako 'izigrava' Zakon o javnoj nabavi, što otvara sumnju u nepravilnosti i korupciju. Zato je, dodao je, potrebno vidjeti koji je 'modus operandi' i kako se to provodi.

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak složio se s tvrdnjom kako je područje javne nabave žarište korpucije te da usporava i koči pozitivne trendove u društvu. Podnoseći izvješće o provedbi antikorupcijskih mjera u gospodarstvu, istaknuo je da je prošle godine u 23 postupka koji su se vodili u njih 11 pronađene nepravilnosti, a ove godine u sedam postupaka koji su se vodili utvrđene su nepravilnosti u jednom postupku. U vezi s budućim aktivnostima najavio je nastavak antikorupcijske edukacije. "Pred nama su sredstva iz fondova Europske unije i nužno je potrebno stvoriti povjerenje u institucije i da će novac biti utrošen svrhovito", istaknuo je Vrdoljak.

Dodao je da su zato potrebne određene promjene u zakonodavstvu - u Zakonu o javnoj nabavi kako bi se uskladio s izmjenama i dopunama Kaznenog zakona koje stupaju na snagu početkom iduće godine. Članica Nacionalnog vijeća Jadranka Kosor istaknula je da suzbijanje korupcije potiče gospodarske tijekove i jača investicijski ciklus. Izrazila je potporu promjeni zakonodavnog okvira koji bi omogućio dosljedniju provedbu Zakona o javnoj nabavi.

Peđa Grbin poručio je da bi Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave trebala ubrzati postupke i raditi mnogo brže nego dosad. Također je rekao kako naručitelji u postupku javne nabave često smišljaju načine kako izbjeći "nadležnost komisije, a često se i obijesno parniče znajući da ne mogu dobiti sporove, čime ih nepotrebno produžuju". Iduća sjednica Nacionalnog vijeće za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije najavljena je za 13. prosinca.