c S
Dnevne novosti

Vandoren s diplomatima o razminiranju Hrvatske

28.11.2012 07:18 ZAGREB, 27. studenog 2012.(Hina), Šef Delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren u utorak je bio domaćin sastanka diplomatskog zbora akreditiranog u Zagrebu na prezentaciji vezanoj uz razminiranje Hrvatske, priopćeno je iz Delegacije EU u Hrvatskoj.

Predstavnici diplomatskog zbora nazočili su prezentaciji Dijane Pleštine, ravnateljice vladina Ureda za razminiranje i Miljenka Vahtarića, v.d. direktora Hrvatskog centra za razminiranje.

Svrha sastanka bila je izvijestiti međunarodnu zajednicu o aktivnostima razminiranja koje se poduzimaju u Hrvatskoj i preostalim zahtjevima vezanim uz razminiranje u Hrvatskoj.

Hrvatska se sukladno međunarodnim konvencijama obvezala do 2019. očistiti od mina preostalih 780 četvornih kilometara. Oko 40 diplomata prisustvovalo je prezentaciji i tražilo dodatne informacije, navodi se u priopćenju.

"Pozivam predstavnike međunarodne zajednice da pokažu svoju solidarnost s planiranim akcijama hrvatske vlade", izjavio je veleposlanik Vandoren.

Europska unija već je osigurala 30 milijuna eura tijekom posljednjih deset godina, a Hrvatska će imati mogućnost koristiti strukturne fondove za daljnji razvoj i razminiranje.