c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja

29.11.2012 07:24 ZAGREB, 28. studenoga 2012.(Hina), Sabor će sjednicu započeti raspravom o izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, kojima se omogućuje objava Registra branitelja.

U općem dijelu Registra bit će navedeni ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status (branitelja ili dragovoljca).

U posebnom dijelu Registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

Javno dostupni u elektroničkom obliku mogu biti i podaci iz posebnog dijela Registra branitelja temeljem pisane privole hrvatskog branitelja. Izmjenama zakona također se omogućavaju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina starosti udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status branitelja moći će ostvariti i osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe, za razdoblje sudjelovanja u obrani Hrvatske. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine. Udovicama i izvanbračnim suprugama poginulih hrvatskih branitelja daje se mogućnost sklapanja nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka stečenih prava.