c S
Dnevne novosti

Zakon o dadiljama omogućit će dadiljama izlazak iz "sive zone"

30.11.2012 07:22 ZAGREB, 29. studenog 2012.Hina, Vlada je prihvatila prijedlog Zakona o dadiljama koji bi trebao omogućiti dadiljama da registriraju svoju djelatnost i izađu iz "sive zone".

Po riječima potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić, u Hrvatskoj je u zadnjih nekoliko godina iz IPA projekata financirana edukacija dvjestotinjak žena za dadilje koje, međutim, nisu mogle registrirati svoju djelatnost, a trenutno tridesetak žena čeka na odobrenje za otvaranjem takva obrta.

Nakon donošenja zakona one će moći registrirati djelatnost dadilje ne samo kao obrt nego i kao sve oblike posla koji su zakonski mogući, rekla je Opačić. Osim toga, to će predstavljati značajnu pomoć roditeljima u mnogim gradovima i općinama koje nemaju dovoljno sredstava za vrtiće i jaslice. Te jedinice lokalne samouprave mogu uz sufinanciranje dadilja riješiti problem predškolskog zbrinjavanja djece, kaže Opačić. Time se ne ugrožava pozicija vrtića, jer je riječ o izvaninstitucionalnoj skrbi za djecu, a također se doprinosi zapošljavanju određenog broja žena na poslovima dadilja, rečeno je na sjednici.

Vlada je dopunila Zakon o zaštiti na radu odredbom da poslodavci moraju omogućiti majkama pauze za dojenje. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić podsjetio je kako Hrvatska mora to područje regulirati prije stupanja u članstvo EU-a, a obveze poslodavca su da prilagode uvjete rada i zaštite sigurnost trudnica ili radnica koje doje.