c S
Dnevne novosti

Matić: objavljujemo podatke iz Registra na ponos svih časnih branitelja

30.11.2012 07:16 ZAGREB, 29. studenog 2012.(Hina), Objavom podataka iz Registra hrvatskih branitelja ova će vlada ispuniti jedno od svojih predizbornih obećanja na radost i ponos svih časnih i ponosnih branitelja, poručio je ministar branitelja Predrag Matić, predstavljajući u Hrvatskom saboru izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Tim se Vladinim prijedlogom u prvom čitanju omogućuje javna dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz Registra, uz, kako je istaknuo Matić, puno poštivanje odredbi Zakona o zaštiti osobnih podataka te zakona kojima je uređena tajnost klasificiranih podataka. "Registar se ustrojava u svrhu jačanja digniteta hrvatskih branitelja i promicanja vrijednosti Domovinskog rata kao i jačanja časti i ugleda hrvatskih branitelja, ali i prikupljanja podataka o svim braniteljima u jedinstvenoj evidenciji", poručio je.

Objavom podataka iz Registra, dodao je, neće biti narušena sigurnost pojedinaca niti ugroženi nacionalni interesi, za što su dobivene sve potrebne suglasnosti nadležnih ministarstava, ureda i agencija. Prema predloženim izmjenama, u općem dijelu Registra bit će navedeni ime, prezime i ime jednog roditelja branitelja, datum, mjesto i država rođenja, spol, mjesto prebivališta i adresa stanovanja, broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, pripadnost MUP-u ili MORH-u te status (branitelja ili dragovoljca).

U posebnom dijelu Registra nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. Javno dostupni u elektroničkom obliku bit će ime, ime jednog roditelja, prezime, godina i mjesto rođenja, ukupan broj dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru prikazana po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u. Javno dostupni u elektroničkom obliku mogu biti i podaci iz posebnog dijela Registra branitelja temeljem pisane privole hrvatskog branitelja.

Zakonskim se izmjenama proglašavaju ništavnim rješenja o novčanim pravima osoba koje tijekom Domovinskog rata nisu bile pripadnici Oružanih snaga RH. Matić je istaknuo kako će se time riješiti pitanje podignutih tužbi pripadnika HVO-a, najprije otklanjanjem mogućnosti daljnjih postupaka te otvaranjem pretpostavki da u suradnji s DORH-om Hrvatska pristupi postupcima za povrat do sada nezakonito stečenih prava, "i to s kamatama kako su oni to i dobili". Izmjenama se omogućavaju povoljniji uvjeti za obiteljsku mirovinu u pogledu godina života udovica umrlog Hrvatskog ratnog vojnog invalida (HRVI) I. i II. skupine, kojemu je do smrti bilo priznato pravo na doplatak za pomoć i njegu druge osobe.

Status hrvatskog branitelja moći će ostvariti osoba kojoj je u odgovarajućem postupku utvrđeno samovoljno napuštanje postrojbe ili napuštanje bez dopuštenja nadležnog zapovjednika, ako se ponovno odazvala mobilizaciji ili dragovoljno pristupila Oružanim snagama te službu završila s časnim otpustom. Pravo na stambeno zbrinjavanje ostvarit će i dragovoljci, pripadnici borbenog sektora, koji nisu stekli status HRVI, a u ratu su proveli najmanje dvije godine. Udovicama i izvanbračnim suprugama poginulih hrvatskih branitelja omogućuje se sklapanje nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka stečenih prava, uz uvjet da nakon njihove smrti ta prava ne može naslijediti njihov novi bračni ili izvanbračni drug kao ni njihova zajednička djeca.

Hrvatski branitelji koji su smrtno stradali u obrani suvereniteta Hrvatske smatrat će se povijesno značajnim osobama, te ako nemaju nasljednike, vlasnici groblja (jedinice lokalne samouprave) nastavit će s održavanjem njihovih grobnih mjesta. Izmjenama se jača pravo na prednost pri zapošljavanju branitelja, ratnih invalida i djece poginulih branitelja, uvođenjem novih prekršajnih kazni za nepoštivanje tog prava od 15.000 kuna za pojedinca do 300.000 kuna ustanove i institucije. O predloženim zakonskim izmjenama raspravljaju saborski klubovi.