c S
Dnevne novosti

Vrdoljak: u ovim uvjetima Vlada napravila maksimum

04.12.2012 07:18 ZAGREB, 3. prosinca 2012.(Hina), Ministar gopodarstva Ivan Vrdoljak, ocjenjujući prvu godinu mandata nove Vlade, rekao je novinarima u središnjici HNS-a da je u okruženju u kojem živimo, preuzetih obveza i mogućeg, Vlada napravila maksimum u prvoj godini mandata.

"U okvirima mogućeg, ukratko, ostvarili smo maksimum i postavili dobre temelje da se postigne pravi efekt - bolji život naših ljudi u sljedećim godinama", istaknuo je Vrdoljak. Dodao je kako je činjenica da se maraton trči na duge staze i da će pravi rezultati doći nakon druge, treće i četvrte godine mandata. Na upit o najavljenom rastu BDP-a od 1,8 posto, ministar Vrdoljak je odgovorio da stvarno vjeruje u ostvarenje cilja i da treba poslati poruku optimizma.

"No, taj rast ne može vlada sama ostvariti, doprinos trebaju dati javna poduzeća i osigurati sigurnost i stabilnost sustava da bi privatni sektor krenuo u investicije. Ako svatko da svoj doprinos uključujući sindikate koji trebaju imati obzira da će nagodinu biti realiziran rast BDP-a od 1,8 posto", uvjeren je ministar.

Upitan što je bilo dobro, a što ne u proteklih godinu dana Vrdoljak je odgovorio da je 'clean start' bio užasan. "Ono u što smo ugazili, kada smo krenuli, bilo je jako loše. Kako smo se čupali van, bilo je sve bolje i bolje. Danas još nije dobro, nego tek dovoljno. Sutra će već biti vrlo dobro, a za koju godinu i odlično", drži Vrdoljak.

Na novinarski upit je li se u prvoj godini mandata ipak moglo učiniti više, Vrdoljak je rekao kako bi apsolutno zadovoljstvo sa svojim radom značilo da nešto nije redu. "Očekujemo da ćemo biti bolji, brži i efikasniji u 2013. godini, jer su temelji postavljeni ove godine, a nisu postojali prije toga", poručio je. Upitan o ostvarenim projektima javnih radova koje je HNS posebno najavljivao, Vrdoljak je odgovorio kako se u okvirima mogućeg "guraju" projekti kako bi se što prije realizirali.

Pripremili smo, primjerice izmjene Zakona o prostornom uređenju i gradnji koji omogućuju bržu realizaciju paprinatog dijela projekta, pojasnio je Vrdoljak. Ustvrdio je da su bile spremne građevinske i lokacijske dozvole, davno bi se lopate zakopale, a da smo sad u fazama koje su bile moguće.