c S
Dnevne novosti

Sabor donio državni proračun za 2013. godinu

05.12.2012 07:26 ZAGREB, 4. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski sabor je većinom glasova donio državni proračun za iduću godinu, kojim su planirani prihodi u iznosu od 113,7 milijardi kuna, a rashodi od 124,5 milijardi kuna, s proračunskim deficitom od 10,9 milijardi kuna.

Za Vladin prijedlog proračuna glasovala su 83 zastupnika vladajuće koalicije, 6 oporbenih zastupnika bilo je protiv, a isto toliko suzdržanih. Prema donesenom proračunu, deficit proračuna u 2013. povećat će se za gotovo milijardu kuna, na 10,9 milijardi kuna, što iznosi 3,1 posto BDP-a. Proračunom za iduću godinu planiran je rast BDP-a od 1,8 posto, a u 2014. i 2015. godini Vlada očekuje ubrzanje gospodarskog rasta, pri čemu u 2014. očekuje rast od 3 posto, u 2015. za 3,5 posto.

Projekcija je Vlade i da će inflacija u idućoj godini, zbog efekta ovogodišnjeg poskupljenja energenata, i dalje biti značajna, 3,5 posto, a u 2014. i 2015. na razni nešto iznad dva posto. U Banskim dvorima ističu kako ih je kod izrade proračuna vodila politika razvoja i fiskalne konsolidacije, odnosno bitka za gospodarski rast i jači BDP kao okosnicu koja bi opravdala nastavak fiskalne konsolidacije i štednje. Izglasavanju proračuna prethodila je burna rasprava, tijekom koje je vladajuća većina odbila sve oporbene amandmane.

Među odbijenima je i onaj Kluba HDZ-a koji je tražio gotovo milijardu kuna više za Ministarstvo poljoprivrede, na stavci "Izravna plaćanja u poljoprivredi". Nije prošao ni HDSSB-ov amandman kojim se zahtijevalo 600 milijuna kuna više za to ministarstvo, odnosno za subvencije trgovačkim društvima, poljoprivrednicima i obrtnicima izvan javnog sektora. Nakon obrazloženja resornog ministra Tihomira Jakovine kako su predviđena sredstva za tu namjenu dostatna za 2013. godinu, Dinko Burić je u ime HDSSB-a poručio kako odbijanjem tog amandmana i smanjenjem proračuna za poljoprivredu nanosi neizmjernu štetu hrvatskom selu i poljoprivredi, a najviše Slavoniji i Baranji. "Vi ništa ne činite, samo slijepo slušate i dižete ruke. Vi ste krivi čovjek na krivom mjestu", poručio je ministru Jakovini.

Vladajući su odbili niz HDZ-ovih amandmana, a kako su HDZ-ovi zastupnici ranije demonstrativno napustili sabornicu, nisu se očitovali o tom odbijanju. Odbijen je tako amandman Branka Bačića (HDZ) da se za 35 milijuna kuna poveća stavka za poticanje redovitih pomorskih putničkih i brzobrodskih linija, kao i amandman HDZ-ovaca Božidara Kalmete, Branka Kutije i Ane Lovrin da se 70 milijuna kuna više izdvoji za izgradnju trajektne luke Gaženica. HDZ-ovac Branko Bačić amandmanom je tražio i 120 milijuna kuna više za subvencije i državna jamstva za stambene kredite.

Nije prošao ni amandman HDZ-ovog zastupnika Darka Milinovića koji je tražio čak 2,7 milijardi kuna više za HZZO, na stavci "Bolnička zdravstvena zaštita". "Ovo je za Guinnessovu knjigu 'vjerovali ili ne'", obrazložio je Vladino odbijanje ministar zdravlja Rajko Ostojić. Odbijeno je i više HDSSBB-ovih amandmana, među kojima i onaj kojim je ta stranka zahtijevala pola milijarde kuna više za izgradnju koridora Vc od Osijeka do granice s Mađarskom. Saborska većina odbila je i amandman Zorana Vinkovića (HDSSB) koji je tražio 110 milijuna kuna za rekonstrukciju cestovnog pravca Našice-Đakovo-Vinkovci.