c S
Dnevne novosti

Zakonom o vlasništvu i drugim stvarnim pravima srediti zemljišne knjige u Hrvatskoj

06.12.2012 07:26 ZAGREB, 5. prosinca 2012.(Hina), Zastupnički klubovi podržali su u Hrvatskom saboru prijedlog dopune Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji bi trebao pridonijeti sređivanju zemljišnoknjižnog stanja u Hrvatskoj.

Poanta izmjena je produljiti rok za usklađenje knjige položenih ugovora i glavne knjige za daljnje razdoblje od tri godine, za stanove koje je država prodavala i na kojima postoji stanarsko pravo. Naime, kako je pojasnila zamjenica ministra pravosuđa Sanja Artuković Kunšt, u postupku provedbe Zakona o prodaji stanova na kojima postoji stanarsko pravo, zbog nedostatka evidencije tih stanova u zemljišnim knjigama, ukazala se potreba osnivanja posebne evidencije i to tako da je posebnim pravilnikom osnovana knjiga položenih ugovora za svaku katastarsku općinu.

U tu evidenciju polagali su se svi kupoprodajni ugovori sa svim stvarno pravnim učincima koje proizvodi upis vlasništva u zemljišnu knjigu. Nakon stupanja na snagu Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima određena je obveza povezivanja Glavne knjige s Knjigom položenih ugovora. Jozo Radoš (HNS) ocijenio je kako je riječ o lošem zakonskom propisu s obzirom na to da je od 18.000 takvih slučajeva do sada riješeno samo oko 500. "Nema nikakve sankcije, nema nikakve stimulacije za onoga koji je dužan nešto učiniti. Ako u nekoj pravnoj odredbi imate tu situaciju da nemate sankcije i da nemate nikakve stimulacije onda ne možete očekivati da će taj problem biti riješen", ocijenio je Radoš.

HDSSB-ov Ivan Drmić podsjetio je kako je taj zakon prvi puta izglasovan prije nepunih šest godina ocjenivši kako do danas nije puno toga riješeno. Glavnim krivcem Drmić drži državu koja je '91., '92. pa čak i poslije prodavala društvene stanove koji su vlasnički nesređeni. "Tada je izmišljena ova knjiga položenih ugovora. Iako bi bilo logično da je država prvo sređivala te vlasničke knjige, da je uknjižavala određene zgrade, etažirala pa tek onda išla u prodaju istim tim ljudima koji su imali stanarska prava, znači prodati jednu uređenu nekretninu sa svim potrebnim dokumentima", rekao je.

Zakonske dopune podržao je i HDZ, u ime kojega je Branko Bačić ipak upozorio kako se ni za tri godine, za koliko je produljen zakonski rok, neće promijeniti loše stanje u katastru nekretnina i zemljišnim knjigama ako se zakonom ne propiše obveza upravitelja zgrada da pokrenu postupak upisa zgrada u zemljišne knjige. Nužnim je ocijenio i pristupanje novoj sustavnoj geodetskoj izmjeri zemljišta i upisa u zemljišne knjige, što je, naglasio je, i pretpostavka sređivanju stanja u zemljišnim knjigama.