c S
Dnevne novosti

Sabor: Izmjenama Zakona o upravnim sporovima povećati učinkovitost sudova

06.12.2012 07:20 ZAGREB, 5. prosinca 2012.(Hina), Zastupnički klubovi suglasili su se kako bi se izmjenama Zakona o upravnim sporovima trebala povećati učinkovitost upravnih sudova prvog stupnja, no upozorili su i da se bez povećanja broja sudaca neće smanjiti broj nagomilanih predmeta.

Predloženim izmjenama u upravnim sporovima pred upravnim sudovima prvoga stupnja odluke bi trebali donositi suci pojedinci umjesto tročlanih vijeća, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković Kunšt. U kaznenom postupku za kaznena djela za koja je propisana kao glavna kazna novčana kazna ili kazna zatvora do osam godina sudi sudac općinskog suda kao sudac pojedinac, podsjetila je dodavši kako je stoga neutemeljena odredba o tročlanom vijeću kada su u pitanju upravni sporovi.

I laburist Nikola Vuljanić složio se da je nelogičan raskorak između kaznenog postupka u kojem sudi pojedinac i upravnog postupka u kojem sudi tročlano vijeće. Replicirala mu je zastupnica HDZ-a Ana Lovrin rekavši kako nije dobro stvari simplificirati. "U upravnom sporu pred suca dolazi pravni problem koji je već dva puta rješavan", rekla je Lovrin.

Vuljanić se također osvrnuo i na zakonsku izmjenu kojom je revidirana odluka o troškovima u upravnim sporovima i to tako da svaka stranka snosi svoj trošak te procjenjuje kako će se građani teško upuštati u postupke u kojima će sami snositi troškove. "Mislim da se na ovaj način zapravo onemogućuje pristup sudu i da zapravo izigravamo ono načelo zbog kojeg smo uopće mijenjali ovaj Zakon, a to je osiguranje ljudskih poštivanja ljudskih prava prema Europskoj konvenciji", složila se Lovrin. SDP-ova zastupnica Vesna Fabijančić Križanić upozorila je da su zaostaci u predmetima upravnih sporova narasli, te je izrazila uvjerenje kako će se rješavanje predmeta po sucima pojedincima ubrzati vrijeme rješavanja sporova.

Nakon stanke, u popodnevnom dijelu zasjedanja zastupnici nastavljaju raspravu o prijedlogu zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima, koji je nužan kako bi se stvorili uvjeti za povezivanje knjige položenih ugovora i zemljišne knjige i upisa vlasništva posebnog dijela nekretnine što bi u konačnici trebalo rezultirati sređivanjem zemljišno-knjižnog stanja u Hrvatskoj.