c S
Dnevne novosti

Ministarstvo kulture: reforma HRT pristojbe nije "novi porez"

07.12.2012 07:20 ZAGREB, 6. prosinca 2012.(Hina), Zadržavanje postojeće razine prihoda HRT-a od pristojbe te usklađivanje iznosa pristojbe s visinom dohotka obveznika trebala bi biti temeljna načela najavljene reforme HRT pristojbe, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo kulture, te istaknulo kako se nikako ne radi o uvođenju "novog poreza" koji bi opteretio građane, te da će svaka odluka o tome biti u potpunosti koordinirana s cjelokupnom vladinom politikom.

"Reforma HRT pristojbe jedna je od ključnih tema rasprave o medijskoj politici važnih za reformu medija u Hrvatskoj. Kako će se i kada moguća reforma pristojbe provesti ovisit će o ishodu rasprave cjelokupne medijske strategije, koja se intenzivira i koja će biti otvorena do sredine 2013.", ističe se u priopćenju. Osim učestalih prigovora na visinu pristojbe koja dolaze od pučkog pravobranitelja, udruga umirovljenika i nezaposlenih, jedan od razloga pokretanja rasprave o tom pitanju leži u potrebi da se uspješan model financiranja javnog radija i televizije proširi i na druge medije i medijske sadržaje od javnog interesa, dodaje se.

Ciljevi koji bi se reformom pristojbe mogli ostvariti su pravednost, potpuni obuhvat i viši prihod koji bi se onda trebao usmjeriti u financiranje različitih medija i medijskih sadržaja od javnog interesa, odnosno onih usmjerenih društvenim, a ne tržišno, definiranim ciljevima kao što su pravovremena, potpuna i svakome dostupna informacija i koja ispunjava funkcije obrazovanja i orijentacije u društvu i politici. Polazno načelo te reforme trebalo bi biti da se prihodi HRT-a od pristojbe ne smanje, a drugo načelo da pristojba više ne bude svojevrsni "flat tax", nego da njen iznos ovisi o visini (različitih vrsta) dohotka obveznika, tako da se postojeće porezno opterećenje u odnosu na dohodak, ne povećava.

 Obaveza plaćanja ne bi više proizlazila iz posjedovanja prijemnika ili kompjutora u domaćinstvu, nego naprosto iz činjenice boravka u Hrvatskoj. Osoba s višim primanjima plaćala bi višu, a umirovljeni, ili primjerice nezaposleni, nižu ili nikakvu pristojbu. "Tako reformirana pristojba, ako bi o njenoj naplati brinula porezna uprava, imala bi potpuni obuhvat obveznika, ostvarujući pritom i značajnu uštedu u nemalim troškovima naplate koje danas snosi HRT. Iako reforma pristojbe u neku vrstu doprinosa za javne medije - osim što otvara mnogobrojna važna pitanja raspodjele sredstava - podrazumijeva i poprilično krupne promjene, različite strahove i s njima povezane otpore, nikako se ne radi ni o kakvom novom porezu koji će opteretiti građane, a svaka odluka o tome bit će koordinirana s cjelokupnom vladinom politikom", zaključuje se u priopćenju.