c S
Dnevne novosti

Vijeće EU-a o hrvatskim pripremama za članstvo

10.12.2012 07:20 BRUXELLES, 7. prosinca 2012.Hina, Vijeće za opće poslove pozdravit će napredak koji je Hrvatska napravila u pripremama za članstvo i pozvati je da se fokusira na deset zadaća koje je Komisija identificirala u svom zadnjem izvješću o monitoringu, proizlazi iz nacrta zaključaka koji bi trebali biti prihvaćeni na ministarskom sastanku u utorak.

"Vijeće je temeljito proučilo izvješće o monitoringu i monitoring tablice i sa zadovoljstvom bilježi da je Hrvatska nastavila napredovati u usvajanju i provedbi zakonodavstva EU-a, da dovršava usklađivanje s pravnom stečevinom EU-a i da je postigla značajne rezultate u brojnim područjima. Bitno je da Hrvatska izoštri fokus na 10 pitanja koje je istaknula Komisija u području Tržišnog natjecanja, Pravosuđa i temeljnih prava i Pravde, slobode i sigurnosti", kaže se u nacrtima zaključaka u koje je Hina imala uvid.

O pitanjima proširenja razgovarat će se u utorak na sastanku Vijeća za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova zemalja članica. Na sastanku će kao promatrač sudjelovati prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić. Zaključke ministarskog vijeća potvrdit će i šefovi država ili vlada zemalja članica, koji se sastaju na summitu 13. i 14. prosinca. Na prosinačkom summitu čelnici EU-a tradicionalno donose zaključke o proširenju.

Na summitu se ne očekuje rasprava nego će se samo "primiti na znanje" zaključci koje je ranije usvojilo Vijeće za opće poslove. "Vijeće podupire konkretne preporuke iz izvješća Komisije i traži od Hrvatske da bez odgađanja rješava ta pitanja kako bi svoje pripreme dovršila na vrijeme i kako bi se to moglo odraziti u završnom izvješću o monitoringu koje će Komisija predstaviti u proljeće 2013. godine u skladu s pristupnim ugovorom", kaže se u nacrtu zaključaka.

Ministri bi, prema nacrtu zaključaka, trebali "podsjetiti na obećanje Hrvatske da bilateralna pitanja ne smiju ometati pristupni proces kandidatskih zemalja". "Od Hrvatske se očekuje da nastavi igrati aktivnu ulogu u regionalnoj suradnji na zapadnom Balkanu. Imajući na umu važnost dobrosusjedskih odnosa i provedbu obvezujućih međunarodnih sporazuma, Vijeće potiče Hrvatsku da nastavi riješavati sva otvorena bilateralna pitanja, uključujući i sukcesijska pitanja, na temelju dosad postignutog napretka.

Potrebni su daljnji napori na rješavanju pitanja nekažnjivosti ratnih zločina kroz nepristrano vođenje otvorenih slučajeva i kroz nastavak pune suradnje s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju", kaže se u nacrtu zaključaka. U nacrtu zaključaka se izražava zadovoljstvo procesom ratifikacije pristupnog ugovora i iskazuje dobrodošlica Hrvatskoj kao članici Unije od 1. srpnja 2013. pod uvjetom da se taj proces uspješno završi u zemljama članicama.