c S
Dnevne novosti

Sabor o Strategiji razvoja pravosuđa

10.12.2012 07:22 ZAGREB, 9. prosinca 2012.(Hina), Hrvatski sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Strategije razvoja pravosuđa za razdbolje od 2013. do 2018. godine.

Vlada u Strategiji navodi kako je neovisno, učinkovito, pravedno i profesionalno pravosude nužno za suočavanje sa svakodnevnim potrebama suvremenog društva te izazovima globalizacije i modernizacije.

Strategija polazi od pet osnovnih područja ("Neovisnost, nepristranost i stručnost pravosuđa", "Učinkovitost", "Hrvatsko pravosude kao dio europskog pravosuda", "Upravljanje ljudskim potencijalima", te "Iskorištavanje potencijala moderne tehnologije"), na temelju kojih su i izvedene strateške smjernice.

U Banskim dvorima učinkovitost pravosuđa ističu kao stručno, materijalno i tehnički najzahtjevnije područje strateškog planiranja u pravosudnom sustavu. Ono uključuje rješavanje problema smanjenja broja neriješenih sudskih predmeta i dugotrajnosti sudskih postupaka, ali i osiguravanja uvjeta za rješavanje novih predmeta u razumnom roku, uz punu zaštitu svih ljudskih prava i načela vladavine prava.

U Vladi naglašavaju kako će konačni rezultati strateških smjernica označiti dovršetak jednog povijesnog razdoblja koje treba postaviti čvrste temelje budućnosti Hrvatske kao moderne europske države.

Napominju da je reforma pravosuđa trajan proces stalnog razvoja i usavršavanja koji obvezuje sve sudionike, od pravosudnih dužnosnika, odvjetnika, pravnih stručnjaka, državnih službenika do samih gradana, da svojim ponašanjem i djelovanjem pridonesu promjenama kojima se teži. Saborska sjednica počinje u 15 sati.