c S
Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o porezu na dohodak

11.12.2012 07:22 ZAGREB, 10. prosinca 2012.(Hina), Raspravom o izmjenama Kaznenog zakona Hrvatski sabor zaključio je zasjedanje, a sjednicu nastavlja raspravom o konačnom prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak.

Vlada izmjene predlaže u cilju efikasnijeg prikupljanja podataka o ostvarenom dohotku fizičkih osoba, o obračunatom i uplaćenom porezu i prirezu na dohodak, kao i o obvezi doprinosa koje su obveznici dužni obračunati i uplatiti te o tome izvijestiti Poreznu upravu. U tom smislu predviđa uvođenje novog, jedinstvenog obrasca o ostvarenom dohotku, koji bi omogućio prikupljanje objedinjenih podataka za potrebe više institucija na jednom mjestu. Novina je da će se na novom obrascu iskazivati i određeni primici koji ne podliježu oporezivanju, a u svrhu prikupljanja podataka o ukupno ostvarenim primicima po pojedinom poreznom obvezniku u poreznom razdoblju.

Novi jedinstveni obrazac zamijenio bi sadašnje Izvješće o primicima od nesamostalnog rada (plaći i mirovini), porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja u mjesecu (Obrazac ID), Izvješće o drugom dohotku, obračunanom i uplaćenom porezu na dohodak i prirezu te doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac IDD), Izvješće o isplaćenoj naknadi plaće te o osnovicama i obračunanim i uplaćenim doprinosima za obvezna osiguranja (Obrazac IDD-1), Izvješće o plaći i mirovini (Obrazac IP), Izvješće o isplaćenom primitku, dohotku, uplaćenom doprinosu, porezu po odbitku i prirezu (Obrazac ID-1).

Izmjene predviđaju i da novi jedinstveni obrazac zamijeni i "Specifikaciju po osiguranicima o obračunanim doprinosima za obvezna mirovinska osiguranja" (Obrazac R-Sm). Ministar financija bi, uz suglasnost ministra rada i mirovinskoga sustava, Pravilnikom o porezu na dohodak propisao rokove podnošenja podataka na propisanom obrascu, način podnošenja, te oblik i sadržaj obrasca.

Porez na dohodak ne bi se plaćao na naknade koje se kao bespovratna sredstva isplaćuju iz fondova i programa EU putem tijela akreditiranih za provedbu aktivnosti mobilnosti u svrhu obrazovanja i stručnog usavršavanja. Dohodak od otuđenja više od tri nekretnine iste vrste ili više od tri imovinska prava iste vrste u razdoblju od pet godina ne bi se više smatrao dohotkom od samostalne djelatnosti, već dohotkom od imovine i imovinskih prava. U Vladi ističu da predložene zakonske izmjene neće imati utjecaja na porezne prihode, ali će neizravno utjecati na povećanje naplate poreza.