c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi o prijedlogu strategije razvoja pravosuđa

11.12.2012 07:18 ZAGREB, 10. prosinca 2012.Hina, Saborski su klubovi pozdravili donošenje nove strategije razvoja pravosuđa, ali i upozorili da je planirano smanjenje proračunskih izdavanja za reformu pravosuđa.

Milorad Pupovac (SDSS) usprotivio se tvrdnji iz Strategije da se suđenja za ratne zločine provode nepristrano i stručno, neovisno o etničkoj pripadnosti počinitelja, a kao primjere suprotne prakse naveo presude za Koranski most i Kerestinec. "I površan nadzor i analiza mogu ukazati da nije riječ ni o profesionalnosti ni o nepristranosti", ustvrdio je Pupovac.

Upozorio je da su smanjena proračunska davanja za reformu pravosuđa. Smatra da je za afirmiranje vrijednosti nepristranosti, profesionalnosti i etičnosti sudaca potrebno više generacija, a sumnja i u učinkovitost pravosudne inspekcije. Ministra je upitao koje je osnovne naloge ta inspekcija izdala u protekle dvije ili tri godina. Na manje novca za pravosuđe upozorio je i Branko Bačić (HDZ), koji je izračunao da je novac za sređivanje katastra nekretnina "gotovo prepolovljen".

Upozorio je da sudovi kasne s izradom knjiga tamo gdje je već napravljena nova državna izmjera te zaključio da "elektronika neće donijeti ništa novo osim što ćemo lakše doći do loših podataka". Ingrid Antičević Marinović (SDP) ustvrdila je da se hrvatsko pravosuđe "još uvijek nije oporavilo od devastacije 90-ih", na što je reagirala Ana Lovrin.

"Prije 90-ih su možda bili brži postupci za verbalni delikt ili povredu jugoslavenskog ustava, ali parnice su trajale koliko i sada", ustvrdila je Lovrin. Josip Salapić (HDSSB) upozorio je, pak, na "dilanje informacija medijima", ističući da su optuženici prije kraja postupka izloženi javnom linču, koji je, ističe Salapić, opasan po pravosuđe.

Branko Vukšić (Hrvatski laburisti) ocijenio je da Strategiji nedostaje element pravednosti, te da je "pravda teško dostupna građanima drugoga reda, a to su svi oni koji nemaju veza, novca ili utjecaja". "Još uvijek se nekažnjeno blagonaklonošću sudova i sudaca otimaju dionice, još uvijek se uz pomoć sudova i sudaca otimaju zemljišta, nekretnine i ostala imovina. Još uvijek se u Hrvatskoj radi, a da se ne prima plaća, a da zato poslodavci ne snose nikakvu odgovornost, a kamo li krivicu", ustvrdio je Vukšić.

Kao primjer je naveo činjenicu da je liječnik Drago Rubala "više od desetljeća i pol namještao lažne invalidnine", a da se "kazni na koju je osuđen valjda i sam smije". U nastavku sjednice započeta je rasprava o izmjenama Kaznenog zakona.