c S
Dnevne novosti

Mrsić: Vlada ne razmišlja o linearnom smanjenju plaća

12.12.2012 07:40 ZAGREB, 11. prosinca 2012.Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić opovrgnuo je pisanje Večernjeg lista da je u Vladi dogovoreno linearno smanjivanje osnovice plaća u javnim i državnim službama.

"Nikakav sastanak u Vladi nije održan. To što pišu određeni mediji, nije se desilo i Vlada u ovom trenutku ne razmišlja o tom modalitetu", rekao je Mrsić novinarima u Saboru.

Naglasio je da, nakon potpisivanja temeljnog kolektivnog ugovora, Vladi predstoje pregovori o granskim kolektivnim ugovorima i razmatranje prava iz tih granskih kolektivnih ugovora, posebno onih koja se, kako je rekao Mrsić, dupliraju. "Želimo da se stvari riješe pregovorima o granskim kolektivnim ugovorima, dogovorom i razgovorima za stolom" rekao je Mrsić.

Na pitanje hoće li se smanjivanje osnovice razmatrati u slučaju da zakažu pregovori, Mrsić je odgovorio, "pričekajmo pregovore". "Pričekajmo da se stvari riješe za stolom. Prema Zakonu o kriterijima za sudjelovanje u tripartitnim tijelima i reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje, nije nužno da svi potpišu granske kolektivne ugovore da oni vrijede za cijelu granu. Prema tome, ja bih pričekao pregovore i ne bi prejudicirao ishod", istaknuo je.

Mrsić se nada da će uštede u granskim kolektivnim ugovorima biti dovoljne. "Treba se voditi onom idejom dobrog gospodara, da se možemo pokriti onoliko koliko imamo. Sredstava koliko imamo, možemo utrošiti, na najracionalniji način", poručio je Mrsić. Naglasio je da će plaće dolaziti na vrijeme i da će se radna mjesta sačuvati.

"To je ideja vodilja ove Vlade i nadam se da će i dio socijalnih partnera koji tome do sada nisu pridavali pažnju konačno shvatiti da se jednostavno u dogovorima, u kolektivnom pregovaranju, moramo držati okvira koje nam zadaje ekonomija i stanje u državi i da se moramo dogovoriti kako ta sredstva koja imamo najbolje i najracionalnije utrošiti", rekao je.

Na pitanje može li jamčiti da će plaće u javnim i državnim službama ostati iste do kraja 2013., odgovorio je kako se nada da će biti tako. "Ako uspijemo održati proračun i ako se uspijemo dogovoriti o onome što se moramo dogovoriti, ja se nadam da da. Ako ne, onda dolaze u pitanje i isplata plaće i radna mjesta i održavanje proračuna i rejtinga i svega ostaloga", rekao je Mrsić.