c S
Dnevne novosti

RH je za Europu kao zajednicu država, ne za federalizaciju

14.12.2012 07:16 BRUXELLES, 13. prosinca 2012.Hina, Europska unija ne ide prema federalizaciji, nego prema tješnjoj suradnji i ona ostaje zajednica samostalnih i suverenih država, izjavio je u četvrtak u Bruxellesu hrvatski premijer Zoran Milanović, prije početka summita EU-a na kojem će biti riječi o novoj arhitekturi eurozone potaknutoj borbom protiv krize.

"Ne idemo prema federalizaciji, nego prema čvršćem mehanizmu nadzora banaka. Europska unija je skočila u monetarnu uniju, a da nije riješila fiskalne i bankarske odnose, što se sada radi. Ja sam za Europu, ali ne za federalizaciju Europe jer je to naprosto zajednica samostalnih i suverenih država. Hrvatska će to i ostati, dakle nema federalizacije, nego samo tješnja suradnja", rekao je Milanović prije summita EU-a na kojem sudjeluje kao promatrač.

Govoreći o dijelu zaključaka o proširenju, koji će biti potvrđeni na summitu, u kojima se Hrvatsku podsjeća na poštivanje međunarodnih ugovora, uključujući i pitanja sukcesije te o tome postoji li opasnost da Slovenija ne ratificira pristupni ugovor, Milanović je rekao da se Hrvatska drži svojih međunarodnih obveza. "Jasno je da se kao i sve države moramo držati međunarodnih obveza, pa tako i iz paketa sukcesije. Toga se držimo i to je sve što mogu reći. Hrvatska igra pošteno, transparentno i očekujemo da se i drugi tako ponašaju. Bili smo strpljivi i bit ćemo strpljivi do kraja", rekao je Milanović.

Milanović je, odgovarajući na novinarsko pitanje, rekao da se Hrvatska zauzima za što skoriji početak pristupnih pregovora sa Srbijom. "To ne govorim fraze radi, nego to zaista mislimo. To je hrvatski interes, mi smo susjedi, trebamo raditi, trgovati zarađivati i normalno komunicirati", rekao je premijer. Odbio je komentirati kritike srbijanskog premijera Ivice Dačića da hrvatska vlada izbjegava kontakte s njima. "Ja nikoga javno ne optužujem, ne prozivam niti komentiram", rekao je.

Čelnici EU-a započeli su u četvrtak popodne dvodnevni summit na kojem je glavna tema čvršće povezivanje eurozone, u prvom redu uspostava bankovne unije. Summit započinje u pozitivnom ozračju, nakon što su ministri financija tijekom noći postigli dogovor o jedinstvenom nadzoru banaka u eurozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije. Neposredno prije summita, ministri financija eurozone odobrili su isplatu sljedeće tražene pomoći Grčkoj.