c S
Dnevne novosti

Sabor: većina podupire objavu popisa hrvatskih branitelja

14.12.2012 07:24 ZAGREB, 13. prosinca 2012.(Hina), Većina saborskih klubova podržala je izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, dio kojih je i objava popisa branitelja, dok se HDZ tome usprotivio, prozivajući vladajuće da samo skreću pozornost s problema koji stvarno opterećuju hrvatske građane, među njima i branitelje.

Franko Vidović je u ime SDP-a naglasio kako popis branitelja treba objaviti zbog njihove časti i dostojanstva, kako bi se njihove obitelji, ali i svi hrvatski građani mogli njima ponositi i zahvaliti im što Hrvatska ima budućnost i što živimo u slobodi. "Pošteno je da se zna tko je branio ovu šaku zemlje na kojoj živimo, koja nam je dana od Boga", poručio je Vidović, ističući da hrvatski građani imaju pravo znati tko su njihovi heroji.

Replicirao mu je Josip Đakić (HDZ), prozvavši Vladu da predloženim zakonskim izmjenama daje lažnu nadu braniteljima da će im biti bolje, da će dobiti neka prava koja nikada neće moći koristiti jer za njihovu provedbu nisu osigurani novci u proračunu. "Objava Registra branitelja samo je jedan u nizu bacanja kostiju pred narod koji je bez posla, bez novca i koji je u sve težoj situaciji, jednako tako i branitelji. Obećavati im prava koja nikada neće moći koristiti je isto kao bacati benzin na vatru", rekao je Đakić.

Vidović mu je odgovorio kako osobno nema ekskluzivitet zastupati interese hrvatskih branitelja, ali da to nema ni Đakić. "To je popis najčasnijih ljudi u Hrvatskoj i treba ga objaviti", poručio je. Za repliku se javio i Duje Marasović (HDZ), ocijenivši kako je osnovni cilj objave popisa branitelja "samo priprema za oštar pristup prema braniteljima koji će doći u idućim vremenima".

Hrvatski laburist Mladen Novak ocijenio je lošim što se rasprava o 'braniteljskom zakonu' svela samo na to treba li objaviti Registar branitelja ili ne, pa onda i je li to lista ponosa, stup srama ili dokazni materijal. "Treba ga objaviti, pa da to skinemo", istaknuo je navodeći da bi se Ministarstvo branitelja trebalo više baviti drugim problemima koji danas muče branitelje. Po njemu, u zakonu je sporna podjela na borbeni i neborbeni sektor jer zna se, kaže, tko su branitelji, a tko ostali sudionici rata.

Upitao je i zašto pričuvni čin dobivaju oni koji su zaslužni za promociju Hrvatske. Pa valjda za to postoji neko drugo priznanje, a ne pričuvni čini, dodao je. Naveo je kako bi kod listi čekanja na operaciju, ranjeni ili oboljeni branitelji trebali imati prednost, a trebalo bi vidjeti i što sa statusom stradalih zaposlenih u Domovinskom ratu. Podsjetio je i na slučaj ratnog zapovjednika obrane Vukovara Mile Dedakovića Jastreba i naglasio da ima puno branitelja kojima je pomoć potrebna, a nemaju je. Damir Kajin (IDS) je ocijenio da će se zakonskim izmjenama poboljšati položaj hrvatskih branitelja, te da je ovo pravi trenutak za donošenje zakona. "To je dobar zakon jer uvodi niz prava i ako oko nečega treba postići konsenzus, onda je to ovaj zakon", naglasio je.

Ustvrdio je i kako hrvatski branitelji nisu bili zapostavljeni već da je za njih brinula svaka vlada, te apelirao da se slučaj Mile Dedakovića ne politizira i ne imputira ministru Fredu Matiću koji se zajedno s njime borio u istoj postrojbi u Vukovaru. "Ako je bio ponižavan 1991., danas mu se mora odati počast", rekao je Kajin. I Petar Baranović (HNS) istaknuo je kako Sabor popis branitelja treba staviti u kontekst koju mu i pripada. "To je popis ponosnih, zaslužnih, onih koji su dali svoju mladost, mnogi svoje zdravlje, neki i živote, da danas u slobodnoj i demokratskoj državi raspravljamo o zakonima koji bi trebali značiti boljitak za Hrvatsku", poručio je.

Tomislav Ivić (HDZ) prozvao je vladajuće da kroz zakon braniteljima daju obećanja za koja unaprijed znaju da ih neće moći ispuniti jer za to neće biti novca u državnom proračunu. "Ništa gore od lažnih obećanja", rekao je. HDZ se protivi i objavi popisa branitelja, jer će to, istaknuo je, dopustiti da ulica sudi je li netko bio branitelj ili nije, otvoriti mnoge rasprave i sporove, pa i sudske, te dovesti do daljnjih podjela u braniteljskoj populaciji.

"Svjesni smo da među 500 tisuća branitelja ima i onih kojima tamo nije mjesto, ali protiv smo namjere da se zbog pojedinačnih slučajeva dovodi u pitanje cjelokupna populacija", istaknuo je Ivić. HDSSB je podržao objavu popisa hrvatskih branitelja, ali i pozvao na objavu popisa hrvatskih građana koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. "Svi hrvatski građani trebaju znati protiv koga su se njihovi branitelji borili, jer danas su svi oni umiljati i dobri komšije", poručio je Zoran Vinković.